Ödesdag den 13 juni……

Den 13 juni står Enköpings kommun inför en ödesdag…. Kommunfullmäktige ska besluta om simhallsbygget. Kan låta som ett enkelt beslut, men jag är av avvikande åsikt.

Den politiska ledningen, Socialdemokraterna och Nystart Enköping (SNE), har tillsammans med Vänsterpartiet skrapat ihop en tung majoritet (1 mandats övervikt) för att nu besluta om simhallens placering.

En kort resumé ger vid handen att Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Miljöpartiet vill låta bygga simhallen i direkt anslutning till Idrottshuset, för att få en samlad anläggning (som vi har idag och som ingen ansett vara en dålig lösning).

Vidare kan vi konstatera att SNE bara för ett halvår sedan ansåg att simhallen skulle ligga i Gånstabacken. Det var det enda alternativet, för där fanns det bra markförhållanden.

Nu har SNE släppt ”det enda riktiga alternativet”, för att anse att simhallen ska byggas på Enköpings mest vattensjuka markområde. Det finns inga genomförda markundersökningar gjorda som kan ge stöd för att placeringen är rimlig. Men nu är tydligen den nya placeringen ”det enda riktiga alternativet”.

Enköping har haft en sund tradition i att kalla till medborgardialog inför större beslut och kommande planer. Man har bjudit in till medborgardialog då det gäller kransorternas utveckling, kulturen, idrotten och centrumutvecklingen. Nu står kommunen inför en investering om ca 300-350 miljoner och en anläggning som flertalet kommuninvånare berörs av. Men kallar SNE till dialog?

Nej.

Varför?

Därför att man i SNE vet att det inte finns ett folkligt stöd för att placera simhallen på ett undantag. Man vill inte i SNE ställas inför det faktum att deras beslut är fel. Det är alltså en fråga om politisk prestige och inget annat.

SNE + V anser att en placering av simhallen på ett undantag, bara för att inte gå oppositionen till mötes, är bättre än att lägga den på nuvarande parkering i direkt anslutning till Idrottshuset.

Att med 1 rösts majoritet ta det beslutet, bara av ren politisk prestige, är att inte ta ansvar för våra pengar…och vi snackar om upp till 350 miljoner!

Så här får det inte gå till.

Politisk tuppfäktning, med Anders Wikman som härförare, kan inte vara acceptabelt i vår kommun och med 350 miljoner i potten. Det enda rimliga är att kommunledningen bjuder in till medborgardialog och tar in de synpunker föreningarna och medborgarna har. Allt annat är politisk maktfullkomlighet av framförallt Nystart Enköping. Detta nya parti som innan valet krävde en ”kriskommission” gällande kommunens byggprojekt, har en del att förklara om de driver igenom detta galna projekt.

Avslutningsvis ställer jag mig frågande till hur Socialdemokraterna egentligen tänker inför de stora byggprojekt kommunen står inför. Jag anser att (S) har totalt kapitulerat i dessa frågor och låter Nystart Enköping diktera dagordningen. Det tror jag kommer att kosta (S) dyrt inför nästa val, vilket egentligen är en smekning jämfört med det pris vi skattebetalare får får betala.

Med doft av makthybris, //Öberg

2 tankar kring ”Ödesdag den 13 juni……

 1. Jocke Dahlin

  Lite off topic, men anser du att kommuner ska bygga nya badhus överhuvudtaget?

  Jag är tveksam., främst baserat på vårat bad Gustavsbergsbadet som blev en otroligt dyr historia som dessutom fick renoveras efter 3 år.
  På det så kostar det för en familj (2 vuxna 2 barn) 330kr och ett vuxen inträde 120kr.

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Intressant fråga. Jag kan tycka att en kommun ska ha en simhall. Notera simhall, inte badpalats med äventyrsbad m.m. Kommunen bör ha bra förutsättningar att bedriva simundervisning och föreningslivet inom vattensport bör få bra förutsättningar att bedriva sin verksamhet. Kan vi bygga konstgräsplaner, ishallar, idrottshallar, friidrottsanläggningar bör vi kunna ha råd med en simhall.

Kommentarer är stängda.