Okritiskt delande står mig upp i halsen…..

Du som är ute på de sociala medierna ser dagligen hur bilder, texter och diverse ”fakta” delas till höger och vänster.

Dessa ”fakta” delas såklart av många personer som med avsikt vill sprida dynga, likt en höstplöjande bonde. De vill plantera falsk fakta till att växa fram som sanningar.

Dock är det många som av ren okunnighet delar denna skit. De gör det utan att läsa hela texten eller se vilken som skrivit detsamma. Vilken hemsida eller tidning har texten som ursprung? Om det finns siffror, årtal och antal angivet, är det sant?
image
Här har du ett av enormt många exempel på vad som delas.

Den som har minsta sunt förnuft förstår att detta är helt uppåt väggarna och knappast trovärdigt. Ändå delas det, ofta med en kommentar om att ”Helt sjukt”, ”Så är det”, ”Sant”, ”Bra att någon vågar säga som det är”

Väger du texten mot din egna moraliska kompass när du delar? Anser du att allt som står är sant och därför ska delas? Står du för innehållet?

Jag efterlyser mer kritiskt tänkande innan det delas. Jag efterlyser även mer aktivt ifrågasättande av de som delar. Våga ifrågasätta och ställ dessa påståenden mot fakta och sunt förnuft. Det är, om inte annat, ett sätt att försöka nyansera, rätta till och skapa trovärdighet i det dagliga flödet.

Med doft av dynga //Öberg

2 tankar kring ”Okritiskt delande står mig upp i halsen…..

 1. Mikael Kjellman

  Okritiskt delande, Johan Öberg.
  Ja vist behövs det sans i en del delningar, Gratis körkort tex, det är ju sant. Somalier i Borlänge har gått på en statlig betald utbildning. tror det var ABF, så vist var den gratis. Läs DT. Artikeln handlade om en kvinna som var så lycklig med sitt körkort.
  Våra kära tiggare, klart som F att dom inte skattar för sina inkomster!
  Massa bidrag utan att jobba? vad är osant i det? första året på en förläggning får dom väl inte ens arbeta innan dom fixat boende och så. Men… hur många jobbar svar?
  Överdrifter kommer alltid att figgurera, jösse nammen när man pratar med vanligt folk i fikarummen så är dom ju livrädda för den situation som vi hamnat i. Detta trotts frisering och utelämnandet av information i dagspress och television och radio. I och med den tredje statsmaktens klumpiga dårliga tillhandahållande av sann information så finner svensken andra medier för att finna sannheten. Och den sannheten är minst lika sann som den som står i kvällspressen. Tack för ordet, Micke.

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Tack för ditt svar.
   ”OBS Detta gäller ej svenskfödda” står det på löpsedeln. Om du tigger är det skattefritt, precis som en rumän gör det. Så där faller den punkten, då det även gäller svenskfödda. Bidrag får väl svenskfödda i ganska stor omfattning, t.ex socialbidrag, studiebidrag, bostadsbidrag, barnbidrag…. så där faller den punkten också.. Och om du tror att svenskfödda inte jobbar svart, är du boendes på fel planet. Körkort kan du få betald av staten, om du t.ex. gör din militära utbildning. Kan räkna upp fler om du vill… //Öberg

Kommentarer är stängda.