Olof Palme hyllas som en stor statsman och landsfader….

Så är vi åter framme vid årsdagen då Palme mördades på Sveavägen, sista februari 1986. Ett fruktansvärt mord på en statsminister i Sverige, vilket fortfarande är olöst.

Det som förvånar mig är de hyllningar som årligen florerar på sociala medier m.m. på årsdagen. Socialdemokrater talar om en landsfader, Socialdemokratins störste ledare m.m. och det finns ingen hejd vad gäller Palmes storhet som politisk ledare och statsminister.

Det är märkligt hur sanningen kan filtreras till myter.

Faktum är att Palme var allt annat än landsfader. Han var den statsminister som sänkte Sverige, från en ekonomisk stormakt under hela 1900-talet till att hamna på Europas bakgård. Massiva skattehöjningar, straffa företagandet och skärpning av LAS som skapade en tröghet på arbetsmarknaden och hämmade företagens förmåga att anpassa sig efter konjunktursvängningarna.

Hur var han som internationell statsman?

Tja…han satte Sverige i frysboxen vad gäller relationen med USA i och med Palmes huvudlösa deltagande i en Stockholmsdemonstration tillsammans med den Nordvietnamesiska kommunistiska Moskva-ambassadör Nguyen Tho Chyyan år 1968. image

Amerikanarna blev ursinniga och kallade hem sin ambassadör. I USA blev det ett väldans liv och det tog sig rejäla proportioner, vilket sossarna idag kanske inte vill minnas. image Vad detta kostade Sverige i form av uteblivna exportintäkter, forskning och utveckling står skrivet i stjärnorna. Men idag hyllar vi Palme för hans statsmannaskap.

Han var kategoriskt emot krig, men samtidigt stod han bakom Bofors massiva ordrar till Indien, då kanoner såldes för miljarder kronor. Hyckleri kallar jag det för.

Nordvietnam var inte de enda kommunister Palme gav sitt stöd till. Även Fidel Castro stod Palme nära och att ta en sådan person under sina vingar är häpnadsväckande. image Vi kan väl runda av hans landsfadersbyggande med att han även var polare med Arafat, vars politiska syfte var att utplåna staten Israel. image Av någon outgrundlig anledning ser vi dagens regering göra samma sak med sitt erkännande av ”staten” Palestina. Är det Palmes arv utrikesminister Wallström vill förvalta?

Att okritiskt hylla Olof Palme som vår största statsman är att inte ha fakta på bordet. Att kalla Palme för landsfader är att glömma hans aktiva val i vilka han gav politiskt stöd till. I debatter var han ofta rent elak och skiljde inte alltid på sak och person. En elak jävel helt enkelt.

Ett statsministermord är oförlåtligt och ska bestraffas. Men att i samma andetag hylla Palme som en av Sveriges största politiska ledare i modern tid är att gå för långt.

Med doft av historielöshet //Öberg

1 tanke kring ”Olof Palme hyllas som en stor statsman och landsfader….

  1. Per-Arne

    Oj, det var ord och inga visor… Något bra måste han väl ha gjort för att förtjäna platsen som socialdemokratins största ikon. Att han blev brutalt mördad på öppen gata är fruktansvärt och det är en tragedi att gärningsmannen inte har kunnat lagföras men det kan ju inte vara det som är skälet till idoliseringen….
    Jag håller med dig i det du skriver Johan men jag tycker nog dessutom att dom handlingar du nämner gränsar till landsförräderi och det har sannolikt skadat vårt land mer än det som Stig Bergling gjorde och också dömdes för….

Kommentarer är stängda.