P-hus är 70-tal…och dyrt!

I dagens Enköpings-Posten besvarar Anders Wikman (C) en tidigare insändare från Georg Olsson (MP). Ämnet berör (MP) som vill höja skatten i Enköpings Kommun eftersom skola, vård och omsorg drabbas av besparingar och nedskäringar. Det Anders belyser är allas ansvar i den offentliga förvaltningen (politiker & tjänstemän) i att ständigt se över sin egen verksamhet och ansvarsområde. Att politiker gör rätt prioriteringar och i alla lägen ser nyttan för kommuninvnarna före allt annat. Det Anders tar upp är bl.a. kommunens beslut i att bygga ett parkeringshus.

Anders tänker rätt och det ligger i linje med de insändare jag tidigare haft i samma tiding. Alla politiker och tjänstemän har ett stort ansvar i att fatta kloka beslut rörande skattemedlens hanterande. Är det en kommunal angelägenhet att bygga ett parkeringshus på A-läge i city, till en kostnad av 110 miljoner? Jag tycker inte det. Jag har sett kalkylen och den saknar bäring, för om den skulle stämma vore det en enkel match att överlåta detta projekt till en privat ägare för att bygga och driva p-huset.

Jag vill lägga till en dimension till i p-husaffären. Normalt är det väl så att om ett företag bygger ett hus med t.ex. 50 bostadsrätter måste företaget samtidigt se till att varje ägare har en egen parkeringsplats. Rätta mig gärna om jag har fel. Detta har inte skett vid ett nyss färdigställt bygge vid Coop-rondellen (Stadsterrassen). Noterbart är att det ska uppföras ett exakt lika stort hus på resterande del av tomten och några p-platser ser det inte ut att bli där heller. Vi har mao ca 100 lägenheter som saknar boendeparkering. Det är Andersson Company som bygger husen på uppdrag av ALM Equity.

faltskaren_1
”Kvarteret Fältskären”

På kvarteret Fältskären, även kallat ”Pausparkeringen” (där för övrigt p-huset ska byggas) ska Andersson & Company tillsammans med ALM Equity i ett 50/50-ägande bygga ca 4000kvm affärsyta + 100-talet bostadsrätter. Då kommunen nu bygger ett p-hus slipper sålunda Andersson Company åter problemet och kostnaden med att tillgodose parkering för de lägenheter de avser bygga och har byggt. Samma bolag bygger sålunda ca 200 lägenheter och kan i sina kalkyler bortse från kostnaden i att tillhandahålla boendeparkeringar och istället maximera byggytorna med lägenheter. Är det jag som tänker fel eller hur är detta möjligt? Vart ska dessa 200 nya lägenhsinnehavare parkera sina bilar? Om tanken är att de ska hyra i kommunens nya p-hus är det anmärkningsvärt. Kommunen övertar byggherrens ansvar i att tillgodose 200 bostadsrättsinnehavares krav på egen boendeparkering. Ska jag som skattebetalare investera/riskera mina skattemedel i ett p-hus för att 200 bostadsrätter ska få sin boendeparkering ordnad? Den kostnaden borde rimligen ligga på resp bostadsrätt, dvs inkluderad i bygget och köpet av lägenheten och undantas kommunal verksamhet. De senaste cetrala färdigställda bostadsrätterna på t.ex. tomten ”Gamla Korskyrkan” Sandgatan/Eriksgatan, samt bostadsrätterna på hörnet Eriksgatan/Källgatan har fått lösa boendeparkeringarna själva. Varför agera annorlunda nu?

Som en följd av att kommunen nu ska genomföra p-husbygget, har den avgiftsfria parkeringen slopats i centrum. Istället för som tidigare ha en gratis p-skiva med max 2-3 timmars parkering i centrum, betalar vi nu ca 10kr/timme för att parkera. Som en konsekvens av detta har vissa handlare direkt tappat omsättning motsvarande ca 10-20%.

Här ser vi alltså ett exempel på ett engagemang från kommunen som jag inte anser vara en kommunal angelägenhet. Kommunen ska absolut arbeta för att skapa bra förutsättningar för handel och centrumutveckling, men det är inte liktydigt med att plöja ner sanslösa 110 miljoner i ett p-hus. Ett p-hus känns 70-tal, fult och fel + oerhört riskfyllt projekt.

Med doft av p-böter //Ö

5 tankar kring ”P-hus är 70-tal…och dyrt!

 1. Ida

  Mycket bra!! Helt galet hur de tänkt?

  I det huset där jag bor har de byggt parkeringshus för de boende under markytan (där vi hyr en plats för 900kr), på gården finns ett fåtal tillhörande uteplatser som också går att hyra för 600kr. Det finns visserligen inte parkering så att det skulle räcka till alla i hela huset, men alla har inte heller bil, så det finns fortfarande platser lediga i garaget. Tycker detta är en jättebra lösning!

 2. Basse

  Jag håller med dig Johan detta är ett ganska kasst förslag för oss skatte betalare det gynnar bara vissa. Man kan undra vad vissa politiker tänker på .

 3. Jenny Larsson

  Bra blogg. ständigt vettiga åsikter.
  Inte en dag för tidigt att du blev med blogg Johan!
  (Förra) årets julklapp! Mvh / jenny

Kommentarer är stängda.