Politik

Polen mot antidemokrati…

18 december, 2016 0

Polens ganska nyvalda regering (styrt av partiet Lag & Rättvisa) med regeringschefen Jaroslaw Kaczynski drar nu landet åt ett mer slutet samhälle. Partiet är ett ganska nytt sådant (grundat 2001), med ett nationalkonservatism och socialkonservatism som huvudlinje, dvs samma inrikting som Sverigedemokraterna.

Det regeringen i Polen vill göra är att strypa den fria pressen. Man vill inte ge alla mediehus tillträde till parlamentet och det skapar nu en folklig protest. Upprinnelsen till protesterna kom från parlamentsöverläggningarna om den polska statsbudgeten. Den flyttades plötsligt till en mindre sal, med följden att inga journalister skulle släppas in. Då gick oppositionen i taket och ansåg det vara ett lagbrott plus att allmänheten inte skulle få insyn i beslutsprocessen och debatten.

Detta parti, som vann på att vara populistiska, kritisera invandrare m.m drar nu åt tumskruvarna på ett sätt som det polska folket inte trodde vara möjligt.

Jag ser såklart en fara i att Sverige skulle gå exakt samma väg med SD vid makten. De har ju redan haft partipolitiska uttalanden om att begränsa pressen i olika former, men det vill inte dess anhängare kännas vid. Den enda fråga SD-anhängare har på sin agenda är flyktingarna. Allt annat är oviktigt och SD får där en ”check in blanco” som de kan casha in när de väl fått makten, på ett helt fritt sätt!

Och då står Sverige och svenskarna med Svarte Petter, undrandes ”vad fan var det som hände?”

Bättre att vakna upp nu, än att vakna upp i ett totalt mörker.

Med doft av demokratihot, //Öberg

Det finns 0 kommentarer