Privatisera bygglovshanteringen……

Enköpings-Posten rapporterade för några dagar sedan om att tiden för bygglovsbeviljande är nu uppe i fasansfulla 17 veckor. Yes… 17 veckor. Den politiska ledningen inom bygglovshanteringen, bestående av Socialdemokraternas Matz Keijser och Nystart Enköpings Jonny Karlsson, stack ut hakan i december 2015 och lovade då en handläggningstid om 5 veckor. Lät ju kanonbra!

Bara 3 månader senare borde de stå i skamvrån…. Lova går tydligen bra, men att uppfylla löften är svårare. En sak jag försöker förhålla mig till när det gäller löften är att inte lova mer än man kan hålla. En ganska enkel regel. Det borde Matz och Jonny prova på någon gång…
image
Nu har vi alltså en situation med 17(!) veckors handläggningstid i en kommun som växer så det knakar. Jag bedömer att 17 veckor inte lockar fler intresserade företag och privatpersoner att slå ner sina bopålar i Enköping. Konkurrensen om skattebetalarna i Mälardalen är hård och det finns många kommuner som slåss om varje potentiell ny invånare. Här måste kommunen agera, idag. Inte om 3 år. Det säger sig självt att investeringen i utökad kapacitet på bygglovsavdelningen betalar sig snabbt med fler inflyttade medborgare.

Jag har dock ett annat förslag!

Varför inte utmana kommunens bygglovsavdelning med ett privat alternativ. Att godkänna ett bygglov kan knappast vara svårare än att känna till de lagar och kommunala direktiv som omgärdar en nybyggnation. Ett privat företag borde därför kunna utföra detta, på samma sätt som ett privat företag kan utbilda våra barn, besiktiga våra bilar eller laga våra tänder. Kan kommunens tjänstemän borde ett privat företag med samma kompetens klara det!
image
Det borde finnas en ekonomisk bärighet i detta för en privat entreprenör, så varför släpper man inte in privata initiativ i bygglovshanteringen? Jag är ganska säker på att det skulle öka tempot, kundnöjdheten, servicen och därmed en ökad inflyttning av företag och privatpersoner.

Någon som är av annan åsikt?

Med doft av kreativ lösning, //Öberg

2 tankar kring ”Privatisera bygglovshanteringen……

  1. Erik Ltz

    Spännande tanke, men bygglov handlar inte bara om ja eller nej utan är en del myndighetsutövning som sällan lämpar sig för konkurrens (som privat eller konkurrerande poliser) och en del strategisk planering – vill man utveckla staden så eller så.
    Samtidigt är 17 veckor olagligt lång tid (10 veckor säger PBL), har det dessutom ökat så mycket sedan december 2015 som ju knappt är 17 veckor sedan så undrar man ju om de lyckats hantera ett enda bygglov sedan dess?
    Konkret: ta in en eller ett par kunniga konsulter som betar av kön med ärenden så de kan beslutas i nämnden (det senare brukar vara det minsta problemet och gäller bara när lovet innebär något avsteg från översiktsplan eller detaljplan) – konsulter kostar men dels ger bygglov intäkter och lång väntetid för alla är ännu dyrare.

Kommentarer är stängda.