Regeringen står i begrepp att erkänna Palestina….

Regeringen kommer ”inom kort” att erkänna Palestina, säger statsminister Stefan Löfven (S). Men de borgerliga partierna är kritiska, och Annie Lööf (C) tycker att regeringen beter sig som ”en elefant i en porslinsfabrik”. – Så skriver SvD och DN idag. image Därmed har vi en regering som klart frångår den praxis som Sverige haft i många år, nämligen att i utrikesnämnden diskutera frågan innan man låter övriga världen höra en regerings ståndpunkt.

Utöver att frångå praxis är jag frågande till att erkänna Palestina, som idag leds av en terroriststämplad organisation, Hamas. Med detta beslut kan väl regeringen erkänna IS (Islamiska Staten) i samma veva, för dessa två organisationer har vissa kopplingar till varandra.

Palestinafrågan är oerhört svår och komplicerad och jag har i min blogg lyft frågan tidigare och då fått kritik för mina åsikter. Jag utger mig inte för att sitta på svaret eller lösningen på konflikten. Vem gör det egentligen? Jag menar bara att frågan är svår och svensk media har en rapportering om situationen som inte är balanserad. image Det regnar dagligen in raketer över Israel som lämnas utan notis i svensk media. Men när Israel ger igen, kanske var tredje vecka med raketbeskjutning (kalla det för vedergällning eller ”nu får det fan vara nog”-principer), är media snabba på att rapportera om Israels skoningslösa raketanfall mot civila i Gaza. Det ogillar jag och det snedvrider opinionen då brist på rättvisande information är uppenbar.
image Ett svenskt erkännande är nödvändigt enligt statsminister Löfvén för att ”påskynda processen” då ”tiden håller på att rinna ut”. Jag ser inte hur ett erkännande skulle påskynda processen, men tydligen har Löfvén svaret på min fundering(?)… Det känns som om Löfvén vikt ner sig i frågan då han förhandlat med Romson och Sjöstedt. Det blir mer och mer tydligt att Sverige tar en utrikespolitisk position i den vänstra fåran, vilket är en oerhört allvarlig och tråkig utveckling.

Sverige blir en satellit bland staterna i EU/västvärlden som tar den inriktningen. Därmed tar regeringen, men stöd av (V), död på en lång tradition där Sverige i många fall setts som en neutral och pålitlig part i olika krishärdar.

Med doft av trist kursändring //Öberg