Johan Öberg, Resor

Säkerhetskontroller på flygplatser – Lägg ner!

5 april, 2014 0

Som många av er känner till, reser jag ganska ofta i tjänsten då mina kunder finns utanför Sveriges gränser. Jag är i stort sett ute varannan vecka och flyger. Det gör att jag har en bra koll på de säkerhetsrutiner som numera finns på flygplatserna. Ni vet det där med vätskor, vassa föremål osv.

image

När jag ger mig av, normalt en tidig måndagsmorgon, går jag upp, packar och tar med mig min neccessär och drar. I den neccessären har jag 1 st tankrämstub, modell mindre, rakvatten i liten flaska och deostick, rakhyvel och div bra-att-ha-mediciner och plåster.

Vid passage av säkerhetskontrollen på Arlanda tar jag upp neccessären och lägger den i lådan där dator, skärp och jacka ligger. Jag tar alltså inte ut mina 2 flytande vätskor (tandkrämen och rakvattnet) och lägger dem i en separat påse.

Självfallet funkar detta då den som spanar på monitorn ser vad som finns i neccessären och låter den passera.

Detta förfarande fungerar på alla de flygplatser jag passerat i Europa de senaste åren….utom på London Heathrow! Där blir jag alltid tagen åt sidan, vilket även skedde igår eftermiddag. De tar fram neccessären och plockar ut tandkrämstuben, rakvattnet OCH deosticken. Jag påtalar för dem att deostick inte är flytande och därmed inte ska anses vara ”farligt”. De tittar konstigt på mig varvid jag upprepar min information. De hajjar fortfarande inte. Nåväl, de tar de tre artiklarna, lägger det i en plastpåse och röntgar. Jag frågar då om dessa artiklar är mindre farliga nu, efter att de röntgats i en plastpåse, jämfört med att som tidigare röntgas liggandes i neccessären. De begriper inte vad jag säger eller menar, utan påtalar det faktum att artiklarna ska ligga i plastpåsen. Då upplyser jag dem om att LHR är den enda flygplats i Europa (av många jag besökt) som kategoriskt envisas med att ta mig åt sidan och lägga mina två artiklar i en plastpåse och röntga dem en gång till. Som grädde på moset frågar jag om LHR har andra regler än t.ex. Arlanda, Köpenhamn, Bryssel och Oslo? ”Nej nej, vi följer bara de regler som finns” varvid jag replikerar att det inte kan stämma, då LHR envisas med att göra som de gör när övriga flygplatser har ett sundare förhållningssätt till mina två artiklar. Jag frågar då igen om det gör min tandkräm mindre farlig genom att köra den genom röngtenmaskinen i en plastpåse? Ser ett frågetecken i ansiktet och de ledsnar och därmed är diskussionen avslutad.

Nu kan ni ju undra varför jag inte lägger mina två farliga artiklar i en plastpåse för att slippa detta?

Det är väl rebellen i mig som gör att jag utsätter mig för detta. Om alla alltid gör som man blir tillsagd kommer inget att förändras. Jag tror på förändring här och med den teknik de har idag, ser de att jag har två artiklar som garanterat inte är otillåtna gällande volym. Då borde jag därmed kunna passera kontrollen utan dessa Gestapometoder och så länge de jävlas med mig tänker jag jävlas tillbaka och varje gång ha samma diskussion!

Det gör mig ibland oerhört förbannad att utsättas för detta, men ibland tvärtom, dvs en viss tillfredsställelse att få uttrycka det orimliga i vad de pysslar med.

Så, ta rygg på mig! Ifrågasätt orimliga säkerhetsrutiner och var en vardagsrebell! Gemensamt kan vi skapa en förändring!

Med doft av tillfredsställelse //Ö

Det finns 0 kommentarer