SSU – Ett ungdomsförbund som har otur när de tänker?

I dagarna har jag sett en märklig annons från Socialdemokraternas Ungdomsförbund (SSU) i Göteborg. Den uppmanar till att bojkotta de tre stora restaurangkedjorna McDonalds, Burger King och MAX. De säger i annonsen att du ska göra hamburgaren hemma istället samt att hamburgare är goda men inte arbetsvillkoren. Jag tolkar annonsen som en uppmaning till bojkott.

ssu
Annonsen

Är SSU seriöst dumma i huvudet eller har de bara otur när de tänker? Är dessa ungdomar Socialdemokraternas ”påläggskalvar” och förväntas som seniorer ta ansvar för en renodlad S-märkt politik? Om så är fallet ser framtiden tämligen mörk ut. SSU försvarar kampanjen och ordföranden i Göteborg, Linus Glanzelius, säger till Expressen: ”Vi vill att folk ska tänka till under en vecka. I själva verket är det många som har taskiga arbetsvillkor på de här restaurangerna.” Han hävdar att SSU inte uppmanar till bojkott. Socialdemokraternas partiledare, Stefan Löfven säger ”– Om unga människor vill uttrycka sig ska de få göra det, det är ganska oförargligt”…. Jovisst kan man tycka det är oförargligt som sosseledare. Har Löfven frågat vad företagsledningen och alla 30000 ungdomar på dessa tre företag tycker?

För det första. De tre företagen som utpekas har samtliga tecknat kollektivavtal och är enligt Hotell & Restaurangförbundet (HRF) klassade som ”Schyssta Villkor” och därmed okej att vara kund i och att jobba för.

dekal_schystavillkor_2014
http://www.schystavillkor.se/

För det andra. SSU och övriga ungdomar har i stor utsträckning dessa tre företag som sina första arbetsgivare. De ger dem ett insteg på arbetsmarknaden och viktig erfarenhet. Det uppskattas att ca 25000-30000 ungdomar jobbar i dessa tre företag.

För det tredje. Med vilken rätt ger sig SSU på dessa tre företag? Jag anser det vara på gränsen till kriminellt/förtal att agera på detta sätt. Jag undrar även vad SSU anser att dessa tre företag ska göra för att anses vara okej? Vad mer än att följa lagar och regler, löner och arbetsvillkor är rimligt? Ska företagen vara statligt ägda?

Är SSU ute och fiskar efter sympati för att de anser att restaurangmomsen är för låg, eller att regeringen har den lägre arbetsgivaravgiften riktad för ungodomar, är höjt i dunkel. Om det är så, borde annonsen riktas mot regeringen och inte de företag som de facto bara följer de lagar och villkor som stat, kommun och arbetsmarknadens parter kommit överens om. Anser SSU att arbetsvillkoren inte är okej, borde de ta ett snack med facket, HRF. Jag tror den diskussionen skulle bli intressant att höra, då HRF tydligen har en annan syn på situationen.

Den slutsats jag drar av detta är att annonsen visar Socialdemokratins anda och ursprung. De ger sig på företag som tjänar pengar och använder sina klassiska metoder i att driva sin politik och skiter fullständigt i vilka konsekvenser det innebär för företagen som svartmålas. Vi har sett det tidigare och kommer se det i framtiden. Det finns bara ett sätt att bota det sjuka i sådant agerande. Vänd Socialdemokratin ryggen och visa ditt missnöje! Rösta istället fram ett Sverige där företag och enskilda medborgare tillåts verka utan partipolitisk inblandning från bakåtsträvande betongsossar där godtycklighet och avundsjuka får härja fritt.

Med doft av ilska //Ö

5 tankar kring ”SSU – Ett ungdomsförbund som har otur när de tänker?

 1. ErikLtz

  Tror SSU hänger på det drev som blev när Max företagsledning i ett brev till sin personal informerade om effekten av höjd arbetsgivaravgift med mer som är den närmast enda fråga där den rödgröna röran faktiskt är överens (alltså dyrare att ha unga anställda och därför kommer personalen minska). Att man på vänstersidan ”ogillade” information om den negativa effekt deras förslag får kan man inse, men även då uppmanades till destruktiv bojkott.
  I eftermiddag tar jag barnen till Eskilstuna, där finns Max, vi äter goda klimatkompenserade burgare med svenskt kött, sallad och potatis till 🙂

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Du kan ha en poäng i ”drevet” från MAX-skandalen (som S-tolkade det)…. men jag begriper inte med vilken rätt SSU ger sig på företagen i detta fall, då samtliga anses av HRF vara godkända som schyssta arbetsplatser. Om de är missnöjda med regeringens moms- och arbetsgivarlinje är det regeringen de ska ge sig på.

 2. Mattias

  En fundering jag har; hur många nya jobb skapades av den sänkta arbetsgivaravgiften och den sänkta restaurangmomsen? Enligt uppgifter jag hört är de oerhört få och kostar skattebetalarna 1-1,5miljoner/jobb. Stämmer det?

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Mattias. Jag har tyvärr inga uppgifter om den reformens effekter, annat än att oppositionen anser reformen vara dyr och regeringen anser den vara bra och riktad mot just ungdomar. En (S)-ledd regering skulle ta bort detta och därmed kraftigt fördyra kostnaden för företag att anställa ungdomar. Det jag syftar på i mitt inlägg är att SSU går till angrepp mot företagen och företagen kan väl rimligen inte beskyllas för att en regering stiftar lagar som företagen följer?

 3. Richatd

  Mattias,

  Om du tänker efter så handlade reformen om att staten numera kräver in mindre skatt per hundralapp som spenderas på krogen. ”Kostnaden” är följaktligen det belopp som blir kvar i restaurangbesökarnas plånböcker.
  Den siffra du nämner är helt barock och det förvånar mig inte alls att den kommer helt utan förklaring.

Kommentarer är stängda.