Straffbeskattning som inte är straffbeskattning…..

image
Sossarna basunerar ut att den orättvisa inkomstbeskattning som pensionärer drabbas av ska bort. De vill, med tunn och delvis ofinansierad politik, ta bort den skillnad som idag finns mellan inkomst av pension och inkomst av arbete. Låt mig göra en analys av detta faktum.

För det första. Pensionärerna har inte fått högre skatt under Alliansregeringen. De har fått sänkt skatt(!) + höjt bostadsbidrag för de som har det allra sämst. De som hävdar att pensionärerna straffbeskattas har sålunda fel. De fem jobbskatteavdrag Alliansregeringen genomfört omfattar inte pensionerna. Men detta är inte samma sak som att pensionärerna fått högre skatt.

Sålunda har vi alltså en situation där pensionärerna fått skattesänkningar under den borgerligt ledda regeringen…och de gnäller.

För det andra. Om vi leker med tanken att sossarna suttit vid makten de senaste åtta åren, hade vi garanterat inte sett röken av fem jobbskatteavdrag. Du och jag hade då betalat ca 1500-2000 mer/månad till statskassan och varit lyckliga för det. Och med uteblivna jobbskatteavdrag hade skillnaden på beskattning mellan arbetande befolkning och pensionärer varit noll. Då hade vi inte hört pensionärer gnälla om orättvisor. Allt solidariskt lika. Låter ju bra, eller hur?

Dock…. Hade pensionärerna under en sosseledd regering fått de skattesäkningar som de faktiskt fått under Alliansregeringens åtta år? Skulle inte tro det.

Facit. Vi har pensionärer och sossar som gnäller över att pensionärer inte betalar samma skatt som den arbetande befolkningen. Detta samtidigt som samma pensionärer faktiskt fått skattesänkningar de aldrig skulle få under samma period och med sossar vid makten.

Ska jag tolka det som att pensionärerna hellre betalar mer skatt, bara den är lika som den arbetande befolkningen? För så hade deras situation varit om sossarna regerat de senaste åtta åren…

Det vore trevligt om en tvättäkta socialdemokrat kan förklara hur de ser på detta och för mig (och kanske för er läsare) förklara logiken.

Med doft av socialdemokratisk tankevurpa //Öberg

16 tankar kring ”Straffbeskattning som inte är straffbeskattning…..

 1. Lars Karlsson

  Hej Johan!

  Lite mer begär jag ifrån en bloggare som kommer med ”fakta”.

  Pensionärerna har fått sänkt skatt?
  Hur kommer det sig då att mina föräldrar har lägre netto nu enligt uppräkningen av konsumentindex än när Alliansen tillträdde?
  Att jag som sjukpensionär har det förstår jag då jag endast är en parasiterande varelse i den svenska ekonomin.

  Det du struntar i att nämna är att pensionärsbromsen duggar titt som tätt nuförtiden.
  Jag vet att det var en blocköverskridande överenskommelse, men ingen av partierna som skrev under trodde att den skulle slå till så ofta och så hårt ( min pappa fick enligt Reinfeldt skattesänkande förbättring 400:- netto mindre i pension i år ).
  Men trots att vi flyttat till en lägenhet med högre hyra har vi aldrig sett röken av bostadsbidrag,

  Och du fattar inte varför pensionärerna tycker det är orättvist?

  Dom flesta har jobbat sitt hela liv och sen när dom blir pensionärer så blir dom en börda för det moderata samhället och får inte vara med att eventuellt ha fått en netto-inkomst ökning som delats ut oerhört orättvist fördelat till de olika inkomstgrupperna.

  Du och jag hade inte betalat 1500 – 2000 :- mer till statskassan varje månad. Jag som är sjukpensionär kommer inte att få lägre pensionsskatt även om sossarna inför lägre pensionsskatt eftersom jag inte är garanti-pensionär.

  Men varför ska Reinfeldt och hans kompisar slippa betala över 10 000:- mer till statskassan än vad dom gjort om inte jobbskatteavdragen införts?

  Varför kunde inte satsningen gjorts på de som hade sämst lön och planats ut helt runt 45 000 t.ex.?

  Och varför lånar Alliansen pengar ifrån utlandet för att betala det 5:e jobbskatteavdraget. Är det en ansvarsfull ekonomisk politik som Borg alltid tjatar om?

  ”Ska jag tolka det som att pensionärerna hellre betalar mer skatt, bara den är lika som den arbetande befolkningen? ” Ja det ska du, för då hade aldrig detta blivit en debatt om orättvisa skattesatser!

  Nej pensionärerna skulle med all sannolikhet inte fått lägre skatt om sossarna styrt de senaste två mandat-perioderna och det skulle heller inte ha klagats eftersom Reinfeldt t.ex. inte skulle fått en sjujäkla nettohöjning av sin inkomst pga av att han tjänar mycket.

  Nu har du fått en tvättäkta sosses synpunkter, kommer du att svara?

  Mvh

  Larte

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Att pensionerna inte räknats upp pga bromsen har ju inget med skattesänkning att göra. SOm du skrev är det en blocköverskridande överenskommelse. Fakta är att pensionärerna fått sänkt skatt under alliansregeringen. Du avslutar ditt inlägg med: ”Nej pensionärerna skulle med all sannolikhet inte fått lägre skatt om sossarna styrt”. Då begriper jag inte hur en pensionär kan klaga idag, med sänkt skatt?! Det är ju knapert säger du, men hur knapert hade det då inte blivit med en högre skatt på pensionerna jämfört med idag? Begriper inte ditt resonemang. Du verkar vilja ge pensionärerna högre skatt bara för att Reinfeldt inte ska få sin nettohöjning? Oerhört svenskt resonemang och jantelagsaktigt som jag i grund och botten avskyr. Avslutningsvis beklagar du dig över att Borg lånar till 5:e jobbskatteavdraget. Om det nu är så, varför går inte sossarna till val på att avskaffa skiten och återställa allt? Ett regeringsskifte till röd/grönt kommer att innebära att det är sossarna som accepterar lån till det 5:e jobbskatteavdraget, för har de makten kan de avskaffa det, men de vägrar. Därmed tar de rygg på Borg och ska därmed hålla käften om att det är en felaktig reform.

   1. Lars Karlsson

    Hej Johan!

    Du är intelligentare än vad ditt svar visar.

    Eftersom Alliansen visste att bromsen skulle slå till 3 av 5 år hade man kunnat förhandla med sossarna eftersom dom också har sett den förödelse bromsen tagit. Då hade inte pensionärerna blivit fattigare reellt sett emot konsumentpris-index.

    ”Du avslutar ditt inlägg med: ”Nej pensionärerna skulle med all sannolikhet inte fått lägre skatt om sossarna styrt”. Då begriper jag inte hur en pensionär kan klaga idag, med sänkt skatt?”

    Det gör du visst! Hade inte Alliansen sänkt skatten oerhört mycket mer än vad de små skattesänkningarna pensionärerna hade fått hade det inte varit några klagomål.
    Men nu heter det JOBBSKATTEAVDRAG och gäller alltså INTE pensionärer! Därför blir pensionärerna upprörda för att bara dom som har jobb får sänkt skatt och inte dom som jobbat i kanske hela sitt liv. Pensionen är en lön som tjänats in under deras arbetsliv, och helt plötsligt ska de inte få samma skattesats som dom som jobbar, klart pensionärerna blir upprörda!

    ” Du verkar vilja ge pensionärerna högre skatt bara för att Reinfeldt inte ska få sin nettohöjning? Oerhört svenskt resonemang och jantelagsaktigt som jag i grund och botten avskyr.”

    Jag gillar inte heller jante, men jag gör mig inte medveten dum över det.
    Varför ska Reinfeldt ha en extra månadslön han tjänar ju så pass mycket pengar och kommer definitivt inte att jobba extra för att få in mer, precis som alla andra som har så hög lön att dom kan köpa sina städare vitt istället för svart. De kunde ju köpt sina svarta städ-tjänster vitt även förut men valde att inte bry sig om att betala vitt.

    ”Avslutningsvis beklagar du dig över att Borg lånar till 5:e jobbskatteavdraget. Om det nu är så, varför går inte sossarna till val på att avskaffa skiten och återställa allt?”
    Snälla Johan, vet du hur lätt det är att lära sig leva med mer pengar i plånboken, men hur oerhört svårt det är att plötsligt få leva med mindre i plånboken? Om du inte fattar det så, ja då har du mycket kvar att lära dig om hur det är med pengar.
    Och hur tror du det skulle gå om sossarna sa att dom kommer att höja skatten till vad som gällde innan alla jobbskatteavdrag? Iofs kanske dom sjuka & arbetslösa inte fick skämmas för att de inte har jobb och fick tillbaka samma försäkring som innan. Kanske vi skulle ha haft kvar en del statliga bolag som var väldigt lönsamma men som såldes ut för en snabb men kortfristig vinst.

    Och nej Johan, lyssnar du inte på debatterna? Sossarna tycker reformerna med jobbskatteavdragen är fel, men dom kan ju inte begå självmord och gå till val med en kraftig skattehöjning! Det skulle ju innebära ytterligare 4 år med en totalhavererad jobb-politik. Fortsatt lögner om sjukpensionärerna. Fortsatt förfall av infrastrukturen mm.
    Det vet du lika bra som jag, men du väljer här att spela dum. Varför du gör det vet jag inte, men någon orsak har du väl hoppas jag.

    Så här fick du ytterligare ett svar av en tvättäkta sosse.

    Mvh

    Larte

    1. Johan Öberg Inläggsförfattare

     Hejsan och tack för ditt svar. Jag begriper faktiskt inte varför (S) inte går till val på att återställa jobbskatteavdragen. Om det är så fel som alla sossar anser, borde sossar rösta på (S) med det vallöftet. Alla (S) jag snackat med anser det vara fel, så att du tror det skulle leda till en 4-årsperiod av alliansstyre igen bekräftar att sossarna har fel och alliansen rätt. (S) har väl ett ansvar i att korrigera det felaktiga och ge dessa pengar som Reinfledt och jag fått extra till de du värnar om. Jag begriper fortfarande inte varför pensionärerna är förbannade. De har fått sänkt skatt och det skulle de aldrig fått med annan regering. Att pension är uppskjuten lön är ointressant. Jobbskatteavdragets syfte är att driva/motivera medborgare att arbeta. Pensionärer kan fortsätta arbeta efter 65 vilket är billigt för företagarna då arbetsgivaravgiften är avsevärt lägre (har inte siffrorna i huvudet), så vill de dryga ut sin pension kan de jobba i t.ex. seniorbolag m.m. RUT används idag av många äldre, så den reformen är till nytta för en stor del av befolkningen, så ditt resonemang om Reinfeldts lön och skatteavdrag är ointressant och är ett exempel på klassisk kommunistpolitik där alla ska tjäna lika lite och bo i exakt lika små lägenheter, åka trabant och jobba i kollektiv. Nej tack säger jag.

     Åter har sossarna en chans att verkligen värna om de svaga i valrörelsen och leva upp till Solidaritet och plocka bort jobbskatteavdragen. Du avslutar med att 4 år med alliansen skulle ge fortsatt lögn om sjukpension, förfall av infrastruktur. Sossarna vill ha kakan (dvs jobbskatteavdrag) samt öka bidragssystemen avsevärt…med vilka pengar?!? Det 5:e jobbskatteavdraget säger ju S att regeringen lånat till och S vill behålla det, med lika lånade pengar + salta på med höjda bidrag… S viker ner sin egen ideologi och lämnar över den pucken till Vänsterpartiet och Fi. 2 ytterlighetspartier som skulle ta Sverige in i samma politiska avgrund som Nordkorea, Kina och Kuba. //Öberg

     1. Lars Karlsson

      ” Jag begriper faktiskt inte varför (S) inte går till val på att återställa jobbskatteavdragen. Om det är så fel som alla sossar anser, borde sossar rösta på (S) med det vallöftet.”

      Men snälla Johan Alliansen köpte ju en mängd sossar med att ge dom sänkt skatt. Oavsett hur människor tycker politiskt så är det faktiskt så att de flesta människor är sin egen plånbok närmast. Vi är ett girigt släkte det är bara så.
      Så även sossar som ideologist inte är höger skulle rösta på högern då de de röstar med plånboken.
      Så krassa är människor.

      Och än en gång: Man lär sig snabbt att leva med en större plånbok, men det är mycket svårare att leva med en mindre plånbok. Jag vet eftersom det har hänt mig!

      Det betyder inte alls att Alliansen har rätt och sossarna fel, det betyder bara på lite girighet.

      Att du inte förstår att pensionärerna är förbannade förvånar mig oerhört. Varför ska dom betala högre skatt än dom som har jobb? Dessutom när arbetare som har haft lägre skatt går i pension och märker att dom får en kraftig skattehöjning kommer inte de heller att bli direkt nöjda.

      Det där tjatet om att pensionärerna har fått sänkt skatt betyder ju ingenting när pensionsbromsen har ätit upp allt och mer därtill.
      Om nu sossarna hade regerat under de två senaste mandatperioderna så hade de inte sänkt skatten för enbart dom som jobbar troligen inte heller för pensionärerna, men dom hade förstått vad bromsen ställt till med. Det har inte Alliansen fattat.

      Ja det finns ju olika nivåerna vad de röd-gröna vill ska vara max för månadsinkomst som ska få behålla sina jobbskatteavdrag. Reinfeldt kommer att få högre skatt, vad du tjänar har jag ingen aning om, så jag vet inte om din skatt kommer att höjas.

      Jag tycker det är utmärkt att folk som inte blivit utslitna av att jobba med ett tufft och slitsamt jobb kan fortsätta att få jobba efter 65, det är ingenting jag motsätter mig. Och vill dom jobba inom RUT för att se till att dom rikas ovilja att städa själva och få bidrag av dom som inte har råd att betala för en RUT-tjänst, så får dom väl göra det.

      Oj, där kom det: kommunism! Imponerande!
      Du är tyvärr så fruktansvärt inskränkt när det gäller skillnaden mellan större rättvisa och kommunism. Det är enbart skrattretande uselt! ( Produceras Trabant fortfarande? Hur mycket skulle det kosta att bygga om alla lägenheter så att de blev lika stora? Vilka kollektiv tänker du på? )

      Du fattar tydligen inte fortfarande varför man inte kan gå till val på en kraftig skattehöjning, hur fel än den föregåendes regerings skattesänkningar har varit, Tråkigt nu när du sitter och skriver en blogg som jag trodde var smart.

      Vilka bidragssystem vill sossarna öka avsevärt?
      Menar du A-kasse försäkringen som stått stilla i 15 år och som alla utom Moderaterna vill höja?
      För du pratar väl inte om bidragen som Alliansen infört? ROT, RUT, RIT FAS 3 mm?

      Nej S viker inte ner sin ideologi men dom förstår mekanismerna bakom att gå till val på en skattechock.
      Däremot har ju moderaterna kraftigt svikit sin ”ansvarsfulla” ekonomiska plan genom att låna pengar till en skattesänkning som dom lovat att aldrig göra.

      Däremot kommer S ta bort den oerhört dyra halveringen av krogmomsen, och dom kommer att göra om den oerhört ineffektiva arbetsgivar-avgiften för ungdomar som är helt felformulerad.

      ”Vänsterpartiet och Fi. 2 ytterlighetspartier som skulle ta Sverige in i samma politiska avgrund som Nordkorea, Kina och Kuba.”
      Sitter du och intar konstiga substanser nu? Det där oerhört löjliga inlägget hör hemma hos SD, men du kanske röstar på SD?

      Mvh

      Larte

     2. Johan Öberg Inläggsförfattare

      Hejsan igen. Mitt sista svar i denna tråd. Sossar kan väl inte bli köpta av en Allians med löfte om skattesänkning, för en sosse har väl solidaritet som första ledord? Och om det är som du säger, att man är ”plånboken närmast”, hur mycket sosse är man då? Din argumentation haltar här, för du hävdar att sossar inte vill ha jobbskatteavdragen men i samma andetag säger du att de är plånboken närmast (och alltså inte är för en solidarisk politik där stöd åt svaga går före egen plånbok). Luktar falska sossar lite här och där, dvs att gå i 1:a majtåget och skandera & gnälla funkar bra, men rör inte mitt jobbskatteavdrag… haha..ganska kul faktiskt. Pensionsbromsen hade inte en sosseledd regering gjort ett skit åt, för just konstruktionen av pensionssystemet är blocköverskridande.

      ”Att du inte förstår att pensionärerna är förbannade förvånar mig oerhört. Varför ska dom betala högre skatt än dom som har jobb?” Det är ju här du tänker fel, anser jag. Pensionärerna ska inte jämföra sin skatt med de som arbetar utan de ska jämföra sin skatt idag med hur det såg ut för 8 år sedan = sänkt skatt. Du glömmer också bort att det krävs tillväxt för att pensionerna ska säkras och för att få tillväxt krävs jobb, så jobbskatteavdraget som du anser pensionärerna är förbannade över, har just den effekten att det skapar tillväxt. Notera hur Sveriges ekonomi utvecklats de senaste 8 åren, trots svarta moln på Europas Euro-himmel med finanskris större än 20-talets börskrasch.

      Och jag vidhåller att V & Fi, tillsammans med MP är större hot mot Sverige än S. Idag är skillnaden mellan S & M marginell och överkomlig, men en regering ledd av S, där V och MP får stort inflytande (för så blir det om den sidan vinner) blir en veritabel katastrof för Sverige och vi kommer att få se en beskattning och företagarfientlig politik som placerar Sverige i Europas marginal. //Ö

     3. Lars Karlsson

      Hej igen Johan!

      Vad är det du vägrar förstå?

      Jag har aldrig sagt att socialdemokratiska väljare inte kan köpas, de är av precis samma skrot & korn som oss övriga i samhället.

      Tyvärr är det inte mitt svar som haltar det är din förmåga att ta in ett svar om att att sossarna har röstat emot alla jobbskatteavdrag men man kan inte gå till val på att chockhöja skatten och som jag skriver för fjärde gången nu: MAN LÄR SIG SNABBT ATT LEVA MED MER PENGAR I PLÅNBOKEN, MEN DET TAR MYCKET LÄNGRE TID ATT LÄRA SIG ATT LEVA MED MINDRE PENGAR.

      Och hur skulle bankerna reagera om de dom gett lån till plötsligt inte uppfyller kraven på vad folk har kvar efter lån & amorteringar som dom fick lånet på?
      Du vet väl att låneinstitut själva bestämmer om dom vill säga upp lånet eller inte, eller gör du inte det?

      ”Pensionsbromsen hade inte en sosseledd regering gjort ett skit åt,” Och det vet hur? Har t.ex. Helena Proos sagt det till dig i förtroende? Skulle inte tro det.

      Tillväxt pga jobbskatteavdragen?
      Vilken tillväxt är det?
      Menar du dom 250 000 nya jobben som tillkommit pga av 2006-2007 kraftiga högkonjunktur och den naturliga sysselsättningen som kommer av att Sveriges befolkning ökat med 600 000 människor?
      KI säger att pga av att jobbskatteavdragen kommer staten att gå back nästa år då inte tillräckligt med skatter kommer in.

      Sen noterar jag ju utan förvåning att du vägrar som alla alliansare att svara på VILKA BIDRAG!

      Men eftersom Alliansen har infört en massa bidrag så tycker man väl kanske det är pinsamt att svara på den frågan. Är det så Johan?

      Mvh

      Larte

     4. Johan Öberg Inläggsförfattare

      Sista inlägget. Politik drivs av ideologi och om S har en ideologi om att jobbskatteavdraget är fel (vilket de hävdat i 8 år) och hamnar i regeringsställning torde de av ideologiska skäl driva frågan och plocka bort en månadslön för alla arbetare. Alternativet är att inte kritisera avdraget.

      Bidragen. En rödgrön regering(?) kommer att ha en spretande konstellation. Som exempel kan vi ju ta A-kassan: Vänsterpartiet säger: Höja ersättningsnivån till 80 procent för hela ersättningsperioden samt för tid med aktivitetsstöd. Sossarna säger: Taket i A-kassan höjs så att fler av löntagarna får 80 procent av sin tidigare lön i ersättning vid arbetslöshet. Miljöpartiet vill höja som sossarna, fast i ett lägre tempo. Så 80% av lönen ger ju en bra morot i att söka jobb. Vi går mao tillbaka till en situation som rådde tidigare, då många (i min bekantskapskrets) lyfte A-kassa och jobbade svart. De tjänade mer på det än vad en hederlig arbetare gjorde, eftersom de sk trygghetssystemen gav tillräckligt mycket. Och vem betalade? Jo, vi som arbetade och såg skiten mitt framför näsan. Oerhört provocerande. Därmed tackar jag dig Larte för frisk och bra debatt. Ha en bra fredag och kommande helg! //Öberg

     5. Lars Karlsson

      Sista inlägget, så du slänger ut en fråga till en tvättäkta sosse och sedan tänker du sluta svar efter några inlägg? Är det det du menar?

      OK om vi då ska hårddra detta med den ideologiska tesen.
      Moderaterna har röstat ner varje gång arbetarna har fått semester, varje gång! Dom röstade ner i princip alla förbättringar för arbetarna under hela 1900-talet. Varför är semesterveckorna kvar? Varför har arbetare bättre villkor än för 100 år sedan om högern nu tyckte att det var ideologiskt förbannat dumt att ge pöbeln förbättringar?

      Och hur många familjer som köpt bostad efter att jobbskatteavdragen införts skulle inte bli tvungna att gå ifrån sina nya hem om helst plötsligt 1500- 2000:- försvann i månaden. Tror du att S vill att detta ska hända bara för att vara ”Ideologiska”?

      Hur kommer det det sig att du som allians-anhängare inte anklagar C, FP & KD för bidragspolitiker?
      Dom vill också höja taket i A-kassan.
      Det är enbart moderaterna som vägrar göra det.

      Men det är alltså den bidrags-politik du menar? Inte ROT, RUT, RIT, FAS 3 plus alla nya bidrag som inkommit till moderaterna årsstämma för att partiet att ta ställning till?

      Så gärna ett ordentligt svar på dessa frågor innan jag släpper iväg dig för att förhoppningsvis ha en bra helg. Själv ska jag sitta och frysa på Blå Tåget ett par tre timmar vad vädergudarna nu bestämt.

      Mvh

      Larte

     6. Johan Öberg Inläggsförfattare

      ROT och RUT har jag inget emot. Rödgrönt vill begränsa/ta bort RUT med behålla ROT. Ser inte logiken i att skattefinansiera byggesktorn före tjänstesektorn, men det kanske kommer under valrörelsen. Att allianspartier vill justera A-kassan är rätt, men de är med i en regering och den har inte höjt A-kassan utan fokuserat på jobbskapande åtgärder. Det blir garanterat annorlunda fokus med rödgrönt styre där samtliga partier är ense om att bidragslinjen ska få större fokus. Tack & bock Larte, för NU drar jag mitt streck i debatten. Vi har olika syn på många frågor och jag respekterar dina åsikter och respekterar dig som person, men delar inte dina åsikter, inkuderat din ideologi. Ha det skoj på tåget! //Öberg

     7. Klas-Åke Persson

      Hej Johan, jag hittade din blogg av en tillfällighet. Du skriver om ett ständigt aktuellt ämne.
      Jag är liksom du förvånad över sossarna i den här frågan.
      Men det är klart att de flesta aktiva är gynnade av Jobbskatteavdraget så varför då granska det närmre och kanske till och med ifrågasätta det.
      Men:
      1. Jobbskatteavdraget är en kostnad för statens kassa, i budgetpropositionen är det upptaget till 99 miljarder kronor.
      Det är ju ingen hemlighet att Jobbskatteavdraget finansieras av staten.
      2. Är det en kostnad för staten så är det också analogt därmed en inkomst för mottagaren.
      3. Inkomsten avräknas mot din påförda kommunala inkomstskatt. En del människor kallar denna avräkning för avdrag vilket skapar många missuppfattningar.
      Hur det går till framgår tydligt av din egen slutskattesedel.
      4. Det anmärkningsvärda här är att inkomsten inte motsvaras av en arbetsprestation gentemot utbetalaren, staten alltså.
      Inte heller är inkomsten skattepliktig.
      5, En utbetalning från staten till enskild person enligt punkt 4 brukar kallas bidrag vilket medför att utbetalningen måste motiveras.
      Här undviker man det genom att kalla utbetalningen för sänkt skatt trots att man avräknar den mot en skatt som inte upptages av utbetalaren.
      6. I varje kommande års budgetarbete måste staten alltså i fortsättningen reservera över 100 miljarder kronor av inkommande skatteintäkter för denna utgift vilket naturligtvis kraftigt påverkar utrymmet för statens ordinarie uppgifter.
      7. Det finns ingen utvärdering av Jobbskatteavdraget som visar att 99 miljarder av inkasserade skattemedel till människor som redan arbetar får fler i arbete, än 99 miljarder i lön till människor som idag inte har ett arbete.

      8. Jag anser inte att varken Alliansen, Sossarna eller för all del du själv är särskilt ärliga i den här frågan.

      Bästa hälsningar

 2. Lars Karlsson

  En liten fråga om du kanske är moderat.

  Moderattoppen vill ju att vi ska fortsätta ta emot flyktingar, det tycker jag hör ihop med medmänsklighet,.
  Att andra europeiska länder inte är så pigga på det säger väl en hel del om dom.

  Men en massa moderata kommunalråd säger ju att dom kommer att skita i vad moderatledningen säger, dom tänker minsann inte ta emot några flyktingar ( villapriserna kanske riskerar att sjunka för dom fattiga stackarna ).
  Vad tycker du om att moderatledningen säger en sak med kommunalråden som styr sina kommuner säger att dom struntar i vad partitoppen säger?

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Hejsan. För det första, jag är inte moderat. Jag är Alliansanhängare. När det gäller kommuners vilja/ovilja att ta emot flyktingar är jag svagt positiv till att lagstifta om att alla kommuner måste ta ett solidariskt ansvar för att hjälpa de som kommer till Sverige och det gäller såklart oavsett partifärg. //Öberg

   1. Lars Karlsson

    Hej Johan!

    Okej icke moderat uppfattat!

    Men vad säger det när moderata kommunalråd säger att skiter fullständigt i vad deras partiledare säger?
    Och varför blir det då bara s-kommuner som får ta emot de flesta flyktingarna, jag tycker Reinfeldt borde ta och förklara det. Vem vet han kanske kan ta en massa röster ifrån SD på det sättet.

    Men du har inga problem med mitt tredje svar om skattesänkningarna nu längre?

    Men jag är fortfarande väldigt nyfiken på vilka bidrag du menar som kommer att öka om sossarna vinner, ingen alliansare vill ju svara på den frågan.

    Sen tycker jag väldigt illa om att så fort man vill ha ett rättvisare samhälle som inte ökar klyftorna ( det var ju det Alliansen gick till val på efter att deras numera sparkade chefsekonom Lars Calmfors lagt upp strategin ), ska bli kallad kommunist.

    Mvh

    Larte

Kommentarer är stängda.