Supervalåret 2014?

eu
Många har uttryckt att 2014 är ett ”supervalår” eftersom det i maj är val till EU-parlamentet och i september val till riksdag, landsting och kommun. Med tanke på de problem Europa haft de senaste månaderna med eurokriser, flyktingkatastrofer m.m. tror många att de högerextrema och nationalistiska partierna får fler stolar i Bryssel. Faktum är att aldrig sedan 1930- och 40-talet har europas nationella parlament haft så många högerextrema partier som idag och tyvärr pekar trenden på att fler högerextrema partier får fler platser. Jag är oerhört besviken och bekymrad över detta och frågan jag ställer mig är hur detta kan få ske, när det bara är ca 70 år sedan 2:a världskriget slutade. Lär vi oss aldrig av vår historia?

Sveriges bidrag till den högerorienterade politiken är såklart Sverigedemokraterna (SD), som har en agenda i att vilja stänga Sveriges gränser, på sikt lämna EU och därmed blir en sluten stat. De vill stänga Sverige från omvärden. Stänga ett Sverige som idag är oerhört exportberoende och där hela vår välfärd bygger på en tradition av öppenhet, handel med andra länder och internationell medverkan för fred och samarbete på alla plan. Oavsett vilket problem Sverige står inför, oavsett fråga och ansvarsområde är Sverigedemokraternas lösning att stoppa invandringen. Jag garanterar er att så är fallet. Ta skolan, äldrevården, försvaret, miljön, jobben. Allt blir bra, bara vi kastar ut alla invandrare, låser våra gränser och kastar nyckeln i Stockholms ström.

Vad (SD) vill göra i Enköping står skrivet i stjärnorna. Att de över huvud taget har 2 stolar i fullmäktige begriper jag inte och jag hoppas innerligt att dessa 2 stolar återgår till ett politiskt parti som har något vettigt i sitt partiprogram.

enkopings-kommun
Jag hoppas också Enköpings Kommun i fortsättningen får en Alliansledd majoritet. Alternativet ser rejält uselt ut, med förmodad skattehöjning som första åtgärd. Att pumpa in mer av mina och dina surt förvärvade pengar i den kommunala verksamheten och tro att det löser alla problem är såklart den medicin (S) & (V) i alla lägen tar till. Dessa 2 partier vill vrida klockan tillbaka till 50- och 60-talets folkhemsideal där stat och kommun fattar alla besluten åt dig och du kan återgå till att skylla på stat och kommun om du misslyckas med ditt liv, arbete eller familj. Jag kommer att återkomma med mer inlägg i detta ämne under 2014, var så säker!

Slutligen ber jag dig nyttja din rättighet i att gå och rösta! Många människor är villiga att dö för rättigheten att få rösta i allmäna och demokratiska val. Med de högerextrema vindar som idag blåser över Europa känns det som om vi sakta driver bort från vår demokratiska trygghet. Din röst gör skillnad!

Med doft av demokrati //Ö