Sverige har ingen regeringskris…det är S & MP som har kris….

Rubriken har jag snott av en god vän till mig, så jag tar inte åt mig äran. Tack Micke 😉

Men faktum är att rubriken har en poäng. Sverige mår bra. S & MP mår skit och det är där problemet finns. Vi har åter överösts av information, media och sociala medier om vem som har fel, vems hand som var utsträckt och vem som bär ansvaret för att S & MP mår illa.

Låt mig säga såhär. Löfven kunde ha agerat liiite annorlunda och då mått bättre!

1. Han kunde ha röstat på SD’s budgetalternativ när den ställdes mot Alliansens. Då hade den vunnit och i 2:a rundan hade SD’s budget ställts mot regeringens. Jag är säker på att Alliansen då lagt ned sina röster.

2. Han kunde ha valt att inte liera sig med MP (och med V i vassen). Då hade förhandlingsläget med Allianspartierna varit helt klart annorlunda, till Löfvens fördel.

3. Löfven säger sig gjort allt för att bryta upp blockpolitiken. Vad gör Löfven då? Jo först går han i allians med V & MP och därmed betongfäster den rödgröna allians vi sett i tiotals år. Efter det går han till Allianspartierna och begär att de ska lämna sitt block och låta Löfven regera. Hade Löfven menat allvar med att lösa upp blockpolitiken skulle han givit MP & V kalla handen och sedan bjudit in till diskussion. Då, först då, har Löfven visat att han faktiskt menar allvar med sitt resonemang!

För övrigt såg jag på Agenda igår, där Löven vräkte ur sig den ena grodan efter den andra, framförallt om facismen. Huvudlöst! Wikipedia skriver om facism: ”I överförd bemärkelse har icke-demokratiska styrelseformer som betonar våldets rätt över demokratin och friheten kallats fascistiska”. Se på detta klipp från gårdagens Agenda och hör hur han, i egenskap av statsminister(!), snackar ren och skär skit. Han hävdar i direktsändning att facismen var demokratisk! http://youtu.be/UtZuEctn-4I

När ska någon ta denna man i örat?

Han har även sagt att det är korkat att regera med oppositionens budget. Det klippet finns på YouTube och jag konstaterar bara att statsministern därmed är att betrakta som korkad…och det var inte jag som sade det!

Nu står vi inför ett extraval, när Löfven istället lovade avgå (vilket också finns dokumenterat på nätet i filmklipp). En rödgrön sörja där Löfven nu ger SD möjlighet att plocka skitiga poäng och kanske ett par hundratusen röster till.

Med doft av svagt ledarskap //Öberg

9 tankar kring ”Sverige har ingen regeringskris…det är S & MP som har kris….

 1. Olle

  Om alliansen lyssnat och presterat bättre på områdena miljö, integrationsfrågor, landsbygdsfrågor, haft lite bättre fingertoppskänsla vad gäller vårdfrågor och sett till att OECD sluppit döma ut skolpolitiken hade vi inte haft denna soppa. Men högmod och ointresse för vissa frågor bäddade man fint för detta. Hur vore det att se lite ödmjukhet hos någon alliansvän någon gång? Med doft av uppgivenhet

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Integrationsfrågan har jag lyft upp tidigare där vi måste våga diskutera kvoter m.m. Omhändertagandet m.m. måste tas in och ska vi ta emot 40000 eller 80000 är viktiga frågor, i kombination med EU-gemensamt ansvar. Miljöfrågorna har, så långt jag kan förstå, inte hamnat p undantag under de 8 Alliansåren. Jag menar att vi borde lägga en större andel av miljömiljarderna på utlandet, där miljövinsterna är mångdubbelt större. Landsbygdsfråkan kan jag inte. Duckar mao. Vården ser jag inga större problem med vad gäller kvalité och utförande. Tror nog Sverige ligger bra positionerat i en internationell jämförelse. Skulle iofs vilja se ett förstatligande av universitetssjukhusen. Skolan är ett kapitel för sig och här ligger (S) och Alliansen nära varandra. De reformer som gjorts de senaste 4-8 åren ser vi inte resultatet av ännu. Jag väljer därför att avvakta med kritiken mot förd politk ett par år till. Jag har kritiserat Alliansens politik i flera blogginlägg, lokalt och nationellt, de 11,5 månader jag knackat tangentbordet. Som den politiska miljön från Rosenbad varit de senaste 70 dagarna är det svårt att vara ödmjuk, för fadäserna duggar så oerhört tätt, inte bara från statsministern. De har sänkt sig själva och vad som helst känns idag bättre än den sörja vi har just nu. Detta gäller inte SD, för där vet du var jag står. Tack för ditt inlägg och engagemang Olle. Alltid kul! Vi borde ses någon gång 😉 //Öberg

 2. Olle

  Tack för försök att se lite nyanserat. Faktum är nog mer än vad alliansvännerna vill kännas vid att folk inte röstade in sittande regering utan man valde att lämna något. Trenden har varit tydlig från första valet som alliansen vann till nu. Det har halkat utför. Och lika lite som vi får bort SD genom att tuta och vifta med armarna så kommer alliansen att vinna pga att alliansvänner väljer att se dom rödgröna som roten till allt ont. Jag röstade in alliansen för dom stod för vitalisering, nya ideer och framtidstro. Jag höll även i andra valet. Men detta val valde jag bort dom för att jag dels såg försämringar inom områden jag inte gillade, brist på nytänkande och en dryg arrogans. Ibland används ordet förtroende av våra folkvalda. Förtroende är inget man kan tigga till sig, skryta fram eller genom att hacka på andra. Förtroendet är en gåva. Det är något man förtjänat efter det att man gjort något bra. Resultatet talar för sig. Lite jantelag här om jag får förenkla. Som jag sagt vid några tillfällen nu så är jag sorgsen inför detta val. Speciellt för att jag inte kommer rösta på något jag vill och tror på utan för jag kommer rösta på det minst dåliga alternativet. Ponera att många gör lika och alliansen vinner. Hur skulle det kännas att styra ett land med röstande som gett en makten genom att röstat bort något annat. Tror alla politiker vill ha ett stöd som tror på deras ideer. Kul att du stod ut med lite kritik. En blogg blir så tråkig om alla tycker lika. Och visst ska vi träffas. Det känns givet. Frågan är bara när?

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Olle. Du är en klok man med nyanserade och eftertänksamma analyser. Och vad gäller kritik mot mig/min blogg behöver du inte vara orolig. Jag tål mycket, vilket jag stålsatt mig för då jag började blogga (och då politik bloggas mer än bullbak). Jag har (tycker jag) lätt för att skilja på sak och person.
   Kritik för mitt tänkande framåt och det vitaliserar mina åsikter och funderingar och förhoppningsvis ger det vid handen att bloggen blir fylligare. Fortsätt! Gällande en träff får jag/vi fundera. Jag skulle kunna ta en sväng upp och hälsa på en lör/sön som exempel, beroende på om det funkar för er. Kan ta med mig ett damsällskap från Västerås som balanserar upp det hela 😉

 3. Göran Södergran

  Stort ledarskap!

  Stefan Löv’en har kallats oerfaren i snälla kritiserande ordalag. Andra tillmälen är värdelös, klantig och regeringsoduglig.

  Hur kan han tro att han kan köra fackföreningstaktik i politiken?

  Nu har vi svaret. Med stort taktiskt rävspel, tvingade Stefan upp Alliansen ur skyttegravarna. Han tvingar dem att sluta med sin sandlådementalitet och han fick dem att förstå att även alliansen har ett ansvar för landets bästa.

  Bra jobbat Stefan. Nu bygger vi ”Nya folkhemmet”

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Tack för din kommentar. Jag betraktar Löfven som regeringsoduglig då han idag regerar med en oppositionsbudget, vilket inte mig veterligen inte hänt sedan dackefejden…. Hans sk taktiska rävspel har ställt Löfven inför ett vägskäl där han tvingats in till förhandlingsbordet och vad har han uppnått? Precis det som Allianspartierna lyfte upp för snart en månad sedan. DN och Aftonbladet redovisar spelet bakom kulisserna och Löfven har tydligen inte varit den som drivit på eller varit huvudperson. Snarare tvärtom då Löfven korkat nog kritiserade Alliansen under sitt jultal då hans partivänner och Alliansens förhandlare samtidigt satt och förhandlade. Smart? Knappast… DN refererar till en källa: – ”Stefan Löfven har inte fungerat i de här sammanhangen”. Statsmannamässigt? Knappast… //Ö

   1. Göran Södergran

    Som vanligt, verkar du inte se hela bilden.

    DN ”har en källa”…….. Hahahahahahaha.

    Löven skrattar hela vägen till Rosenbad, eftersom han kommer att sätta 7 budgetar av 8, under kommande regeringsperiod.

    I det parlamentariska läget, var det hans bästa möjliga utfall, och det fick han. Vad sen DN,s källa spyr galla över, visar bara hur bittra och frustrerade de är över att bli utmanövrerade av räven Lövén.

    Sen, i ärlighetens namn Johan. Du är en intelligent människa. Inte tror du på att Lövén varit ovetande om spelet bakom kulisserna! Naturligtvis har han styrt detta och låtit ”rätt” person sköta förhandlingarna åt regeringen. ELLER HUR?

    Det är ju lika otänkbart, som att Borg och Reinfeldt inte skulle ha varit informerade om NUON-affären, av Duracell-Maud………

Kommentarer är stängda.