Sverige vinner!

winner

När PISA-rapporten släpptes gick oppositionen i taket och krisstämpeln på skolan och Sverige var större än någonsin. ”Ansvarslös politik”, ”Konsekvensen av sanslösa skattesänkningar”, ”Avgå!” m.m. var några av de ord som anhängare av bakåtsträvarpartierna (S), (MP) och (V) dundrade ut.

Idag presenterar det globala revisionsbolaget PwC (Price Waterhouse Coopers) sitt sk ESCAPE-index. Indexet baseras på nationella data från officiella källor som World Bank och IMF och 42 av världens största ekonomier ingår i kartläggningen. Sammantaget består indexet av 20 enskilda utvecklingsvariabler som mäts över tid med utgångspunkt för år 2000 och med mätpunkter år 2007 och 2012. Indexet tar ett helhetsgrepp på länders utveckling och nivåer inom områden som ekonomisk stabilitet och tillväxt, social utveckling, teknologi, politik och lagstiftning samt miljö och hållbarhet.

Med andra ord ”tunga” instanser som Världsbanken och Internationella Valutafonden står för underlaget.

Vad visar då ESCAPE-indexet?

Sverige toppar rankingen närmast följt av Schweiz och Singapore. Finland och Danmark återfinns även i toppskiktet på femte respektive sjätte plats. Trots den finansiella instabilitet som präglat världen under senare år så har de flesta tillväxtekonomier uppvisat en positiv utveckling, vilket även avspeglar sig i indexet. Länder som Saudiarabien, Malaysia, Kina och Chile gör även stora framsteg i rankingen och hamnar samtliga till och med före ett land som USA. Flera länder i de östra Europa som Polen, Rumänien och Ryssland tar även rejäla kliv uppåt på listan.

Sverige etta!

Hur kan detta vara möjligt i ett Sverige som under 7,5 år letts av en Alliansregering som enligt (S), (V) och (MP) fört en ansvarslös politik, sänkt skatter, justerat sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna under anständighetsnivåer och i övrigt fört Sverige ner i en mörk avgrund? Till råga på eländet har denna Alliansregering gjort allt detta under en historisk ”brinnande finanskris” som inte skådats sedan den berömda börskraschen 1929!

Jag känner mig stolt över att vara svensk då jag besöker mina kunder i Ryssland, Belgien, Luxemburg, Spanien, UK, Portugal och Irland. När de frågar hur det ekonomiska och sociala klimatet är i Sverige kan jag med stolthet säga att vi klarat oss bra! Jag är stolt över att säga att Sverige står sig starka och har inte märkt av krisen i samma omfattning som t.ex. mina Spanska vänner. Jag är stolt över ett Sverige som i svåra kristider ändå utvecklats och hållit finanserna under kontroll, givit alla löntagare 1 månadslön netto i fickan. Detta samtidigt som många länder gått i motsatt riktning med skattehöjningar, neddragningar, kriser och uppgivenhet.

Det tar jag med mig under de 2 valrörelser som 2014 bjuder på. Den resan Sverige gjort, under dessa svåra yttre förhållanden, är en balansakt värd all respekt.

Med doft av stolthet //Ö

8 tankar kring ”Sverige vinner!

 1. Erik Liljencrantz

  Heja Sverige – desto tråkigare att så stor del av befolkningen tror mer på en ”rödgrön röra” utan gemensamma planer och åtskilliga motstridiga förslag som direkt bromsar företagande och anställningar än på ett samspelt Allians-lag med Anders Borg i spetsen som verkligen lett landet genom en knepig period på ett strålande sätt i jämförelse med andra länder. Men det kanske beror på de svaga prestationerna i skolan… folk lär sig inte ens att skilja vinnare från pratkvarnar…?!?

 2. Tomas

  Tittar man på kriterierna så är det närmast ett sanitetskrav att Sverige skall befinna sig i toppen på den rankingen. Och det har vi ju gjort länge, 2000 3:e plats, 2007 1:a plats, 2014 1:a plats.

  Att från det dra slutsatsen att det är alliansens förtjänst är ju knappast rimligt, däremot att vi oavsett block har en ganska stabil mittenpolitik kring dessa kriterier.

  Och ditt epitet ”bakåtsträvarpartier” får du allt förklara och fördjupa, det säger nog mer om din ståndpunkt än om partierna i fråga.

  /Tomas

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Vi har legat i topp tidigare, ja. Men att göra det trots Alliansens enorma och katastrofala skattesänkningar m.m. (sett ur ett oppositionsperspektiv) torde vara en omöjlighet. Bakåtsträvarpartier? Med den politik vi skulle få med (S), (V) och (MP) vid makten dras Sverige tillbaka till den tid då staten tog allt ansvar för den enskilde individen…och individen kan därmed fortsätta skylla på staten då personligt misslyckande sker. Det är så jag växt upp under 60-70-talet då (S) dominerade transfereringspolitiken och dit vill jag inte igen.

 3. Tomas

  Johan, du är ofta nyanserad i dina synpunkter men det gäller inte när du kommer in på oppositionspartierna. Det är lite tråkigt, du kan ju bättre?

  /Tomas

 4. Johan Öberg Inläggsförfattare

  Tråkigt? Ja, det beror väl på att den politik oppositionspartierna presenterar och representerar är tråkig. Jag vill inte ha ett Sverige med återinförande av transfereringspolitik där bidragen blir en avgörande del av medelsvenssons försörjning, fråntagande av individuellt bestämmande, minskad valfrihet, slaktad vapenindustri (och därmed stor förlust av världsbäst ingenjörskunskap), en A-kassa satt till 90%, höjda skatter m.m.

 5. Tomas

  Och jag som trodde att svaret skulle bli lite nyanserat. Du kör ju bara med alliansens vulgärargument. Det är inget parti som tänker göra medelsvensson beroende av bidrag eller ta bort individuellt bestämmande.

  Däremot vill vi att de som har det tufft skall få det lite lättare och det innebär att vi som har det bra ekonomiskt inte kan välja bort att hjälpa de som behöver. Mindre egocentrering och mer vidsynthet.

  Som sagt, du kan bättre och diskussionen skulle vinna på det. /Tomas

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Tack för dina synpunkter Tomas. De uppskattas!
   Vinster i välfärden ska strypas = Leder till mindre valfrihet inom skola, vård och omsorg, dvs individuellt bestämmande minskar. Vid en valvinst för S,V, MP kommer frågan om A-kassans återställare att sannolikt genomföras = Högre bidrag och mindre drivkraft till arbete. Samma sak med karensdagen i sjukförsäkringen som ryker till en hög kostnad för staten. Som grädde på moset kan det bli en lag om rätten till heltid = Minskad möjlighet för småföretagare med begränsade resurser att anställa efter de behov man har. MP vill slå igen vapenindustrin, JAS ryker och därmed jobb, högteknologiskt kunnande och en historia av lång och bred erfarenhet i en stor svensk industrigren. MP anser att JAS till Schweiz och Brasilien är åt pipan och MP vill att Schweiz istället ska satsa på skolor till barnen istället för jaktplan. Hur nu Åsa Romson kan ha den åsikten om ett annat lands inre angelägenheter…. Ogillar helt enkelt den agenda MP har. Den för inte Sverige framåt i mina ögon. Du har tidigare varit FP-politiker, med helt annan agenda, så viss förståelse för den sidans politik tror jag du bestitter. //Ö

 6. Tomas

  Och tack för ett mer utvecklat svar Johan!

  Visst har jag varit Fp-politiker och dessutom reservofficer men höll inte med om allt Fp ville ändå. Jag är exempelvis mot NATO-medlemskap och EMU-medlemsskap och blir allt mer tveksam till att Sverige satsar stora belopp på JAS när man samtidigt lämnar Gotland oförsvarat. Och vapenindustrins exportaffärer har vi ju sett drar med sig många negativa bieffekter då vi inte kan garantera att vapnen inte faller i fel händer.

  Sveriges motstånd till förbud mot klusterbomber är en annan svart fläck på vår neutralitetsmantel liksom de mutaffärer som alltid följer i vapenexportens spår. Jag tror att vi skulle använda dessa resurser till att utveckla och exportera annan teknik i stället, exempelvis miljöteknik.

  Och vad beträffar politiken för en rödgrön regering så blir den ju inte summan av partiprogrammen utan ett resultat av förhandlingar så det återstår att se. Men att det blir en politik som styr upp välfärden mer direkt än att sätta allt förtroende till att marknaden skall lösa problemen är nog helt klart.

  /Tomas

Kommentarer är stängda.