Sverige vs Euroländerna: 6-0…..och (S) påstår att Sverige inte regeras på ett ansvarsfullt sätt…..

Dagens Industri har gjort en jämförelse mellan Sverige och Euroländerna för de två senaste mandatperioderna och det ger vid handen att Sverige slår Euroländerna i alla sex grenar. Min stilla undran: Hur kan (S) anklaga regeringen för att de för en ansvarslös politik? Det är dags att titta på fakta mina vänner och inte ogrundade påståenden från en opposition som målar upp osanningar på löpande band!

Nedan har ni de sex grenarna redovisade och texten är saxad från DI:

1. BNP-tillväxten är långt högre i Sverige. Världsekonomin har präglats av extrema utmaningar sedan 2007. Först lamslog Lehmankraschen större delen av världen hösten 2008. Ett par år senare kom den europeiska skuldkrisen. Som exportberoende nation drabbades Sverige hårt med fallande orderingång och i slutändan stigande arbetslöshet. Men i relation till resten av Europa lyckades Sverige dämpa BNP-fallet bättre och samtidigt återhämta sig snabbare. I euroområdet som helhet är exempelvis BNP lägre i dag än 2009, medan den svenska produktionen är cirka 10 procent högre.

2. Sysselsättningsökningen i Sverige är unik. Sedan valet i september 2006 har sysselsättningen i Sverige ökat med 300 000 personer. Det kan jämföras med euroområdet som under samma period har tappat en halv miljon jobb.

3. Arbetslösheten har ökat mer i euroområdet. I september 2006 var den europeiska arbetslösheten 8,2 procent. I dag är den 11,5 procent. I Sverige har arbetslösheten under samma period ökat från 7,0 procent till 7,1 procent eller 7,7 procent i säsongsrensade termer.

Jämförelsen med resten av Europa ter sig smickrande för Sverige, men verkligheten är faktiskt ännu mer gynnsam. Bakom arbetslöshetssiffrorna döljer sig en kraftig ökning av den svenska arbetskraften som faktiskt maskerar hur stark utvecklingen på arbetsmarknaden egentligen har varit. I resten av Europa har deltagandet i arbetskraften minskat eftersom många känner sig uppgivna och helt enkelt kastar in handduken till förmån för pensionering eller något annat. Allt annat lika sänker det de europeiska arbetslöshetssiffrorna. I Sverige har det rakt motsatta skett när fler väljer att ställa sig till arbetsmarknadens förfogande.
0826-Statsskuld-www-1
4. Statsskulden faller i Sverige, medan den accelererar i EMU. I den ekonomiska debatten utmålas Anders Borg som ansvarslös, en finansminister som lånar till konsumtion och skattesänkningar. Det stämmer inte. Den svenska statsskulden har sedan 2006 fallit från 50 procent av BNP till dagens 40 procent. Samtidigt har euroområdets upplåning ökat dramatiskt, vilket har lyft skuldsättningen till 93 procent, från 70 procent 2006. Inget annat europeiskt land har lyckats med den svenska bedriften.

5. Förutsättningarna är bättre i Sverige, enligt Världsbankens näringslivsranking. Sverige placerar sig på plats 14 i världen, långt bättre än Europas motor Tyskland som återfinns på plats 21. År 2006 låg Sverige också på plats 14, men det svenska försprånget till euroländerna har ökat sedan dess när de har fallit samtidigt som några tillväxtländer tagit sig in på topplistan.

6. Livet är bättre här. Samarbetsorganisationen OECD fångar ganska väl tillståndet i olika nationer i sitt Better Life Index, som baseras på elva parametrar som täcker fastighetsmarknad, utbildning, miljö, livslängd, kriminalitet med mera. Så mycket bredare kan det inte bli.

Sverige får här en bronsmedalj i världsmästerskapet, slaget enbart av Australien och Norge. Medianlandet i Europa ligger långt under Sverige. Och på de flesta punkter utom utbildning (Pisautvärderingen) rapporterar OECD om svenska framgångar, samtidigt som euroområdet halkar ned.

Ur ett ekonomperspektiv råder det inget tvivel om att alliansen har lyckats alldeles förträffligt med den ekonomiska politiken. Inget annat land i Europa kan stoltsera med samma utveckling. Om ekonomen själv får välja borde debatten därför koncentreras till annat än pajkastning och ifrågasättande av vad som varit. Att Sverige har klarat de senaste åtta åren bra råder det ingen som helst tvekan om. Om det sedan belönas av väljarna är en helt annan sak.

Uppenbarligen tror varken Anders Borg eller Fredrik Reinfeldt att historiska meriter ska leda till valseger. I stället för att lyfta fram sitt cv väljer regeringen att sänka tillväxtprognoserna ytterligare och åter profilera sig som krishanterare, trots att Sverige går bra och fullständigt utklassar övriga Europa.

Enligt Anders Borgs nya prognos ska svensk BNP växa med 3,0 procent nästa år. Han kallar det ”strama ekonomiska villkor”. I resten av Europa skulle det betraktas som högkonjunktur.

Med doft av fakta istället för skitsnack! //Öberg

2 tankar kring ”Sverige vs Euroländerna: 6-0…..och (S) påstår att Sverige inte regeras på ett ansvarsfullt sätt…..

 1. Percy Westerlund

  Tack för dina uppskattande kommentarer om evenemanget på All-in, Johan. Du har naturligtvis rätt i att många av de närvarande var partimedlemmar och vi skulle gärna ha sett fler vanliga väljare bland publiken, men förhoppningsvis får vi en vidare publik på youtube. Bra också att E-P var på plats. Den 7 september blir det debatt mellan Ingvar och Helena Proos. Kanske kan vi även få till ytterligare någon debatt.
  Vill slutligen säga att jag uppskattar din blogg, inte bara för den borgerliga grundtonen. Du är dessutom väl påläst, vilket gör inläggen läs- och tänkvärda för läsaren oavsett politisk hållning.

  Med vänlig hälsning,
  Percy Westerlund

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Percy. Tack för dina kommentarer och det låter ju kanonbra med en debatt den 7:e! Ska göra vad jag kan för att närvara såklart. Tack även till din positiva feedback gällande mitt bloggande. Det värmer. //Öberg

Kommentarer är stängda.