Politik

Sverigedemokraterna spelar ut sina kort….

16 december, 2014 2

Sverigedemokraterna har under Jimmie Åkessons ledarskap gjort allt för att hålla fasaden ut mot väljarna så ren och sprickfri som möjligt. Det har varit nolltolerans image mot rasistiska uttalanden och annat som kunnat störa bilden av att skapa ett SD ”som vilket parti som helst” och inte ett SD som ett invandrarfientligt- och rasistiskt parti. Medlemmar har uteslutits och huvuden har rullat medan Åkesson i vanlig lugn och pedagogisk stil förklarat partiets ståndpunkt. Jag kan inte säga annat än att Åkesson varit en genialisk partiledare som lyckats hålla virrhjärnorna i schack, samtidigt som partiet klarat alla skandaler. En balansakt få partiledare i övriga partier skulle klarat av.

Vad har hänt sedan Åkesson sjukskrivit sig?

Partiet kokar över och fram kliver personer som tidigare hållt sig i skuggan av Åkesson. Tf partiledare har uttalat klara direktiv att alla budgetar ska fällas om de inte pekar i SDs riktning (och med det menas att kostnaden för invandring ska ned). Vi har ett utannonserat nyval till följd av detta ställningstagande. Vi har en partisekreterare i Björn Söder som anser sig vara felciterad i en DN intervju. Hur detta är möjligt begriper jag inte, eftersom samma Söder korrläst artikeln innan publicering. Oavsett felcitat eller ej, försökte han i gårdagens Aktuelltsändning förklara sig genom att säga att ”man inte kan vara 100% svensk och 100% kurd. Det blir ju 200%”. Det uttalandet bekräftar allt han tidigare förnekat.

Vi ser ett Sverigedemokraterna som på ett anmärkningsvärt sätt går på stark retorisk offensiv, utan Åkessons bromsande förmåga. Det är ett parti som nu växlat upp och expresstågetimage verkar skena utan intern kontroll. Åkesson ligger i sjuksängen och det känns mer och mer som att han är överspelad i partiet och nya krafter tagit över. Ett myteri.

Jag är inte förvånad. Du som följt min blogg i snart ett år, kan utläsa min starka kritik mot partiet. Det vi nu ser i Sverigedemokraterna är en intern maktkamp, på den offentliga scenen, och ett eliminerande av en strategiskt slipad partiledare till förmån för bufflighet och konfrontationspolitik. Allt detta på bara drygt två månader.

Jag tror inte detta är till gangn för partiet. Det börjar bli för extremt och tydligt. Partiet har många röster från både Alliansen och Socialdemokraterna till följd av ren protest och missnöje. När nu SD visar sitt rätta ansikte (som jag iofs sett hela tiden) kommer dessa proteströstare att vända partiet ryggen och rösta på sina gamla partier igen. Kvar blir de säkra rösterna från brunskjortorna, vilka är få och definitivt inte räcker för att hålla ihop partiet.

Det vi ser är kanske början på Sverigedemokraternas fall. Deras begär efter makt har stigit dem åt huvudet och de har blivit fartblinda. De har tappat sin röda tråd och Åkessons ambition och fokus i att hålla partiet samman samt hålla en snygg fasad utåt har på ett par månader raserats av skuggorna bakom honom. image Ett rejält knivhugg i hans rygg och vips har vi fått se det riktiga SD.

Detta är inget jag beklagar. Jag hoppas mitt blogginlägg visar sig vara sant och att vi till nyvalet i mars får se ett SD som tappar rejält i opinion och inflytande.

Med doft av maktfullkomlighet //Öberg

Det finns 2 kommentarer

  • Olle skriver:

    Jag är tyvärr mer pessimist än dig. Då övriga partier fortsätter i sin ankdam med att kasta skit på varandra i stället för att fundera varför inte fler röstar på dom kommer SD sitta i orubbat bo. Man har inte valt SD för man gillar dom utan för man ogillar det andra. Den dagen samhällsproblem bekräftas och samtal sker om hur börjar dräneringen av SD. Den som tror att lite mer skit på SD kommer skrämma bort väljar tror jag är väl optimistisk. Det var ingen hemlighet innan förra valet vad dom stod för och trots tutor och hornblåsande röstade man ändå på dom. Jag hoppas jag har fel men tror inte det.

  • Per-Arne skriver:

    Jag är förhållandevis säker på att SD kommer att gå framåt i omvalet… Jag tycker att dom gjorde rätt som fällde budgeten och den minoritetsregering som för mig gjort sig själva till åtlöje på fler än ett sätt. Dom ”etablerade” partiernas utfrysningsstrategi har inte gjort annat än att öka deras popularitet, snart har dom var femte svensk röst och rösterna kommer även från dom med invandrarbakgrund. Man måste kunna få diskutera vår invandrings- och assimileringspolitik utan att bli kallad för rasist, vi måste respektera vårt parlamentariska system och det utfall våra demokratiska val kommer fram till. Jag börjar själv bli rejält trött på allt snack om vart SD kommer ifrån och vilken färg dom har på sina skjortor, upp på banan och diskutera sakfrågorna istället. Skall SD frysas ut så borde även andra partier såsom kommunister mfl behandlas på samma sätt sett till deras bakgrund och historik…
    Ta med alla svenskar och kristna på samma gång med vikingatiden, häxprocesser och korstågen i minne.
    Med en doft av dubbelmoral….