Terrorn nu ett faktum i Sverige….

Så här dagen efter terrordådet på Drottninggatan i Stockholm, funderar jag på vilka konsekvenser detta får för oss medborgare samt hur den politiska debatten kommer att utvecklas.

4 döda och 15 skadade på öppen gata i Stockholm, en fredagseftermiddag på en av Stockholms tätaste promenadstråk. En fruktansvärd händelse som för alltid kommer att förändra vårt land.

På de sociala medierna och på vissa webbsajter sammankopplar man nu detta terrordåd med invandringen och att vi varit för generösa med hur många vi låtit komma in i landet.

En koppling som jag inte delar.

Sverige har engagerat sig i olika internationella militära insatser, under FN-mandat, vilket gör Sverige till en måltavla för terrorister som ser västvärlden som sin enda fiende. För terroristerna spelar det ingen roll om en lastbil kör ihjäl 4 personer i Stockholm eller Berlin. De ser väst som fienden. Vi är väst.

Oavsett antalet invandrare vi har, är vårt internationella engagemang en orsak för terrorister att slå till mot Stockholm, precis som man gjort i andra städer. Tar vi IS som exempel, ser de hela västvärlden som sin fiende och alla städer i Europa är potentiella måltavlor. Att förhindra ett attentat av detta slag är sannolikt helt omöjligt. Att en terrorist kapar/stjäl en lastbil och sekunder senare kör i hög fart på Drottninggatan är svårt att förhindra. Visst, du kan placera ut betongsuggor och bygga fysiska hinder, men det finns andra öppna ytor i vårt land som kan vara måltavla för en galning i en lastbil.

I andra länder där detta hänt, har man normalt högre säkerhetstänk än i Sverige, men ändå händer det. Det visar på svårigheten att förhindra detta genom spaning via våra underrättelsetjänster.

Därför gör jag inte antalet invandrande flyktingar till synabock för gårdagens händelse.

Men jag är övertygad om att politiker och andra grupper kommer att göra det. Inte idag, men om några dagar, för nu råder borgfred, med respekt för de omkomnas familjer och de skadade.

Vi kommer att få se vissa politiker och debattörer dra på full effekt och säga: ”Vad var det vi sa”, med hänvisning till våra nyanlända invandrare. Vi kommer att få se (S) flytta sina positioner och bli ännu stramare i sin invandringspolitik och MP kommer att svansa med (och svika sina väljare ännu en gång), i sin iver att hänga kvar i Rosenbad.

Borgerligheten kommer att göra samma sak, kanske med undantag av C. Utöver att politikerna kommer att flytta sina positioner, kommer vi att få en stadsbild med fler synliga poliser, tyngre beväpning, ökat säkerhetstänk, ökad kameraövervakning, ökade resurser till Säpo och Polisen.

Det är inte första gången vi ser terrorattentat i Sverige. På 70-talet var Baader-Meinhofligan (och liknande organisationer) oerhört aktiva med gisslantagande, ockupationer, flygplanskapningar, mord och skräck. Då var det ofta politiker och företagsledare som var måltavlan, men även civila. Nu är det allmänheten och offren är slumpmässiga, vilket gör situationen mer svårkontrollerad än på 70-talet.

I båda fallen är det vidrig terrorism och oavsett terroristernas mål och syfte är det åt helvete.

Idag går mina tankar till alla drabbade.

Med doft av terror, //Öberg