Ukraina från mitt perspektiv….

För 3-4 år sedan var jag på Krimhalvön på en veckas sommarsemester. Flög från Arlanda till Kiev, byte till inrikesflyg ner till Simferopol och därifrån en taxi ner till Jalta, vid Svarta Havet. Jalta var en vacker plats, fylld av historia där bl.a. Stalin, Churchill och Roosevelt hade sitt historiska möte med syfte att fördela Europas länder mellan varandra då Hitlertyskland var på väg mot sitt nederlag. Att nu se en militärisk upptrappning i regionen gör mig oroad, för det Ukrainska folket.

Vad tror jag, som lekman, om situationen?

Jag tror för det första att detta inte eskalerar utanför Ukraina. NATO kommer inte att agera med trupp för att stödja Ukraina, så Ukrainarna är utlämnade åt sitt öde. Ryssarna kan alltså kliva in och göra det de vill göra för att säkra den situation som ryssarna anser sig vara osäker. På Krimhalvön har ryssarna hela Svartahavsflottan och Krimhalvön bebos av många ryssar. Det är dessa intressen som gör att ryssarna nu agerar.

USA slår på stora trumman och vurmar om brott mot gällande konventioner m.m. Visst är det så, men ta då i beaktande hur USA agerat i andra konflikter (Libyen, Irak som två exempel), där Ryssland ansåg USA agera långt utanför FN-resolutionerna och invaderat länder, avsatt ledare och orsakat stor blodspillan. Jag säger inte att det ena är bättre än det andra, men jag ogillar retoriken att USA blir förbannade när de totalt sket i Ryssarnas protester då Irak/Libyen var på tapeten. Detta gör att Putin kan agera med samma argument som USA gjorde och det klipper vingarna på den amerikanska örnen.

Kommer ryssarna att kliva in i Baltikum, med samma argumentation (dvs säkra de rysktalande medborgarnas situation)? Jag tror inte det och hoppas absolut att så inte sker, för då agerar säkerligen NATO. De har ju en angreppspakt att ta hänsyn till, dvs ett angrepp på en NATO-medlem är ett angrepp på alla NATO-medlemmar. Då är situationen liknande den vi hade i början av 60-talet och Kubakrisen. Vi var då minuter från ett ev 3:e världskrig.

Det som kan ske är alltså att ryssarna säkrar Krimhalvön samt delar av Ukraina, i värsta fall hela landet. De tillsätter en ny regering och så har Ukraina blivit en lydstat under Ryssland. Den militära styrkan, Ryssland vs. Ukraina, gör att det förmodligen blir en kort historia, kanske t.om helt utan blodspillan. Stor osäkerhet här! En sak är säker, han kommer inte att backa, för det skulle vara ett stort nederlag för Putin och undergräva hans auktoritet på det inrikespolitiska planet och även på den internationella arenan.

Detta kommer att helt klart att stärka Putin på hemmaplan, där han har stort stöd. Han kommer att ses som en handlingskraftig president och han blir den som återupprättar den ryska ”hedern” och återinför Ryssland till den stormakt de var innan Sovjetunionen kollapsade.

Ryssland kommer att hamna i den internationella frysboxen ett tag, men sakta tinar den och snart kommer Putin att vara med på de stora internationella mötena igen.

Med doft av medmänsklighet //Ö