Ukraina

I början av mars bloggade jag om Ukraina och vad jag tror kan hända. http://johanoberg.se/ukraina-fran-mitt-perspektiv/

Sedan dess har Ryssarna annekterat Krimhalvön och just nu står landet inför en militär kris, ja troligen ett inbördeskrig med Rysk inblandning. Att Ryssland skulle se på och inte agera när Ukrainsk militär inom några timmar slår till mot de ryssar som i östra Ukraina nu agerar som ”terrorister” (enl Ukrainska ledningen) är otänkbart. Putin skickar in sina trupper för att skydda de ryssar som lever i Ukraina. Att sedan Putin med bussar fraktat ryssar in i dessa regioner för att skapa oreda är ovidkommande i denna situation.
image

Vi kommer alltså att få se en militär konflikt mellan Ukrainska och Ryska trupper. Som jag skrev i mitt första inlägg i början av mars kan det leda till mycket eller litet. Ryssarna tar hela Ukraina och tillsätter sin egen regering alternativt tar dom den östra halvan och splittrar landet. Oavsett vilket har nu konflikten gått från en ren diplomatisk konflikt/kris till ren militär. Därmed kommer blodet att flyta, människor dör och familjer splittras. I mina ögon bara förlorare.

Med tanke på min weekendresa till Normandie, där ohyggligt stora militärkyrkogårdar vittnar om krigets fasor och offer, ter sig den Ukrainska konflikten som onödig och vansinnig.

Varför lär vi oss aldrig av historien??

Med doft av m