USA erkänner Jerusalem som Israels huvudstad….

Så har Trump gjort det som ingen president vågat, trots löften de senaste dryga 20 åren. USA har erkänt Jersualem som Israels huvudstad.

En vacker stad som jag besökte för nästan exakt 2 år sedan!


Det anser många vara ett vansinnigt beslut.

Kan Sverige erkänna Palestina på vaga grunder, kan USA erkänna Jerusalem som huvudstad. Israel har Jerusalem som huvudstad och där huserar t.ex. presidenten, Knesset, regeringen och högsta domstolen.

Lite historia kring staden:
Efter 1948 års arab-israeliska krig (där Israel angreps av de omliggande arabländerna) delades Jerusalem. Östra Jerusalem ockuperades då av Jordanien och judarna fördrevs, medan Västra Jerusalem blev en del av Israel. Känns ju inte okej att ens huvudstad är ockuperad av Jordanien.

Sexdagarskriget 1967 medförde att Jordanien anslöt sig på Egyptens sida och Israel blev åter angripet. Israel slog tillbaka angreppet och intog åter de delar av staden som varit i jordansk ockupation sedan 1948. Jerusalem enades alltså efter Sexdagarskriget då även östra Jerusalem kom under Israelisk administration.

Allt återställt och helt rimligt att Israel efter 20 års ockupation av delar av sin huvudstad, åter får en enad huvudstad.

Jerusalems stadsvapen

Detta anser nu en del vara uppåt väggarna, att USA erkänner huvudstaden. Jag gissar att Margot Wallström, som hellre kramar Palestinas president Abbas, går i taket i och med Trumps besked. Israel är regionens enda demokrati som står upp för människors lika värde. I Tel Aviv firas varje år pridefestivalen, armén har soldater av olika ursprung och religioner samt landet har fria val. Palestina har en president som skulle avgått för flera år sen, men vägrar. Demokrati? Javisst, om du frågar Margot!

Palestina/Israelfrågan har inte kommit närmare en lösning de senaste 50 åren. Oftast har de avtal som ingåtts och föreslagits blockerats av Palestinas styrande. Om dagens besked leder till andra lösningar återstår att se.

Jag tycker dock att Trump visar politiskt mod och hederlighet genom att infria ett av sina vallöften. Det har varken Obama, Clinton eller Bush mäktat med, vilket jag betraktar som ynkligt och svagt.

Med doft av erkännande, //Öberg