Vad händer med den svenska neutraliteten?

Igår nåddes vi av nyheten att Sverige och Finland inleder ett nära försvarssamarbete. Detta i ett läge när den ryska björnen vaknat ur sitt ide och den svenska försvardebatten åter tagit fart. En del partier i riksdagen vill utreda möjligheten för Sverige att ansluta sig till Nato, men (S) vägrar ens att lyssna till argumenten eller ens sjösätta en utredning. Man hävdar att den svenska neutralitetsprincipen fungerar och ska bibehållas.

Vad sker någon vecka senare?

Sverige skakar hand med våra östra grannar Finland och ingår ett nära militärt samarbete. Samarbetet går ytterst ut på att i ett krigsläge göra gemensam sak.

Fråga i Dagens Nyheter den 17/2: Och om en kris utvecklas till ett krig, ger det även en möjlighet till gemensamt försvar i ett sådant läge?

– Ja, i det läget, svarar Peter Hultqvist, S, som understryker att tanken är att höja tröskeln för en angripare.

Smaka på det svaret mina vänner…. ”Finlands sak är vår” i allra högsta grad. Vi ska skicka svensk trupp in i Finland i händelse av rysk aggresion. Det är allvarligt och detta är tydligen vad Löfven betraktar som svensk neutralitetspolitik.

image De två försvarsministrarna skakar hand och är nöjda med samarbetsavtalet.

Jag undrar hur en sådan fråga kan komma till beslut så snabbt? Vad hände med den svenska neutraliteten som var så solid enligt statsminister Löfven för bara ett par/tre veckor sedan? Vilka konsekvenser får detta för vår säkerhetspolitik då vi nu har flyttat fram våra gränser till Ryssland?

Jag är inte säker på att detta är till fördel för Sverige, utan snarare en nackdel i dialogen med Ryssland. Vi blir nu en ”allierad” med Finland. Finnarna har mest att vinna såklart, med stärkt försvarsförmåga om det börjar brännas längs deras östra gräns mot den ryska federationen.

Bättre hade varit att låta utreda om Natomedlemskap och i samma utredning bädda in försvarssamarbeten som alternativ. Med en sådan utredning på bordet har våra politiker ett bredare underlag för att fatta ett långsiktigt stabilt beslut som är till fördel för Sverige och hela Östersjöregionen.

Med doft av krutrök //Öberg