Vad sade Nystart Enköping innan valet – och vad blev facit?

Nystart Enköping – Enköping kommuns uppstickarparti som i valet 2014 fick rejät med röster och tog sig in i kommunfullmäktige med buller och bång. En frisk fläkt tyckte många och ”bra att någon rör om i grytan”. De tog en kommunalrådsplats och sitter nu i regeringsposition i vår kommun, tillsammans med sossarna.

Nystart Enköping producerade inför valet en fullmatad tidning som landade i alla medborgares brevlådor. Där redogjorde de för sin syn på vissa sakfrågor och hur de i allmänhet skulle agera som parti, om de blev invalda i fullmäktige.

De sade bl.a att blockpolitik inte är bra för Enköping. De skulle se till sakfrågorna. image Facit så här långt? Nystart Enköping har bidragit till att cementera blockpolitiken och inte i någon fråga, som jag känner till, lämnat sitt regeringsparti (S). Fyra partier bjöd in föreningar och allmänheten till en dialog om just simhallen ikväll. Jag såg ingen politiker från (S) eller (NE) som var där i sitt uppdrag som just politiker och företrädare för sitt parti. Om sakfrågan är viktigare än blockpolitiken borde Nystart Enköping rimligen varit på plats för att just diskutera sakfrågan….

I deras valtidning hade Nystart Enköping ett tydligt budskap gällande de förestående investeringarna kommunen har att göra. Vi kan ta simhallen. Siffror som baseras på vad tjänstemännen har räknat fram visar att oppositionens val av placering (i anslutning till befintligt idrottshus) blir ca 10 miljoner lägre/år än Nystart Enköping/Socialdemokraternas förslag i att förlägga simhallen 700 meter upp på en åker i Gånstabacken. Det gör 400 miljoner lägre driftskostnad sett över avskrivningstiden 40 år.

Nystart skrev i sin tidning: ”När investeringarna är gjorda ska driften betalas. Har Enköping råd med det?”… samt ”När de 51 ledamöterna i april tog investeringsbeslutet på en ny simhall/idrottshus om 370 miljoner frågade ingen efter driftskostnaderna”…”Så här kan vi inte ha det! Inför dessa enorma kostnader måste vi ha bättre koll, bättre planering” och avslutningsvis ville Nystart Enköping då införa en Haverikommission som skulle precisera kostnaderna. Jag har inte sett någon Haverikommission…. image

Så, vi har alltså ett parti som ser mer till blockpolitiken än sakfrågorna, samt har inte följt sin egen vision i att se till driftskostnaderna vid stora investeringar.

Och var är Haverikommissionen? Den har tydligen havererat innan den ens skapades.

Med doft av hela havet stormar, //Öberg