Våldet får inte segra….

Idag har det hänt. En småbarnsfar, 43 år, har avlidit till följd av att han fick en flaska i huvudet vid ett fotbollsbråk i Helsingborg. Jag har i många sammanhang agiterat mot våldet och de idioter som ligger bakom denna sk ”supporterkultur”. Att ett dödsfall inträffar är väntat, för förr eller senare händer det då våldet konstant finns i fotbollssupportrarnas svans. Vi har i otaliga TV-intervjuer och debatter sett div företrädare ta avstånd och säga att de aktivt jobbar med detta. Men ingenting händer. De mörka krafter som finns i dessa grupper har ofta inflytande ända in i föreningarnas styrelserum och det är såklart ett oerhört problem. Inte ett lätt fix!

Jag vill inte hänga ut enskilda föreningar. Att det idag var Djurgården/Helsingborg har ingen betydelse. Det kunde vara 6-8 andra lag i Allsvenskan som drabbats. Tyvärr….

Diverse supporterföreningar lägger nu statusmeddelanden om kondoleanser för den avlidne supportern. Känns bra och är såklart politiskt korrekt. En fundering bara…. varför finns inte den omtanken i vardagen, då Allsvenskan spelar sina matcher? Var såg vi den omtanken på HIF arena idag? Var såg vi den omtanken då t.ex. Råsunda eller Söderstadion stod i brand och huliganerna vrålar sitt hat mot motståndarna? Om det ska finnas någon uns av trovärdighet i er medmänsklighet ska ramsorna på läktaren låta annorlunda, med start i morgon. Supporterföreningarna ska städa ur sitt unkna bagage och ta ställning för idrotten och mot våldet. Då, först då är era kondoleanser värda er respekt.

Hur kommer man tillrätta med problemet? Jag har absolut ingen aning eller lösning. En snabb handling kan vara att bara hemmalagets supportrar tillåts komma in på arenan. Släpp inga biljetter till ”borta stå”. Detta testades i ishockeyns kvalserie för några dagar sedan då DIF-AIK möttes i två heta 08-derbyn. Det var bra stämning i arenan, men inga bråk eftersom det inte fanns några motståndarsupporters att bråka med.

I ett längre perspektiv borde SvFF och regeringen titta på hur man löste problemet i England. På 80-talet var det ”krig” på gator och torg, samt arenorna. Då tog man i med krafttag och problemet försvann. Sålunda krävs det insatser från klubbar, supporters och lagstiftare. Gemensamt kan detta ändras, men det kräver krafttag nu och inte om 3 år, efter ett par ton utredningar.

Jag har ett gediget ointresse för Allsvenskan då fotbollen är i mina ögon usel. Vår nationella liga klassas som en av Europas sämsta och det gör att jag vänder den ryggen. Dock kan jag inte stillasittande se våldet sprida sig och var och varannan vecka se restauranger, butiker och allmän egendom slås sönder av huliganer. Det är brott som begås och brott ska bestraffas. Krafttag krävs!

Med doft av mörker //Ö

2 tankar kring ”Våldet får inte segra….

  1. Göran Södergran

    Har för mig att Björn Eriksson redan gjort en utredning, för c:a 1 år sen. Den ligger väl på förbundet och skräpar i nån skrivbordslåda.

    1. Johan Öberg Inläggsförfattare

      Så är det och jag har för mig att han var inne på Englandslinjen, men politiskt tog man inte ”pucken”…varför? Ingen aning…

Kommentarer är stängda.