Våldet segrar? – Vad gör sponsorerna och du?

Kan inte hålla mig borta från problematiken med det våld vi sett de senaste två dagarna i samband med Allsvenska premiäromgången.

För det första skulle gårdagens tragiska dödsfall uppmärksammas på dagens match på Friends Arena. Det började med bråk i Stockholm, om än i liten omfattning. Utöver detta stoppade AIK:s supporterklubb Black Army den vanliga försäljningen av tröjor och pins med texten ”Vår plikt i livet – hata hata hata Göteborg”.
– De kommer att plockas bort ur sortimentet inför den här matchen, det är inte riktigt läge för det. I dag är ingen dag för hat, säger Black Armys ordförande Victor Capel till gp.se……

”Idag är det inte läge för att sälja tröjan och att hata”. När blev det läge för det? Vad har AIK Fotboll gjort för att ta Black Army i örat och sedan länge förbjuda detta? Här har ni hyckleriet.

AIK FF:s ordförande Johan Segui har ett brokigt förflutet. Han är utbildad barnskötare, har varit medlem i Hells Angels och basat för Black Army. Visst, alla kan bli bättre och resa sig från skit och elände. Johan Segui skrev på AIKs Facebooksida idag: ”Vi är rivaler på plan, men inte på stan. Vi hjälper och stöttar varandra för att vi älskar vår fotboll och fotboll ska handla om kärlek”. Det låter ju bra, men han tillåter tydligen sina supportrar i Black Army att bära märken och tröjor som bara går ut på att hata. Han går i marscher med Black Armymedlemmar som är maskerade och ser inte det som något konstigt.

Jag kallar det för hyckleri i stora mått och hans trovärdighet är i mina ögon inte vatten värd. Jag vill även säga att AIK inte är ensamma i att ha problematiska supporters. Det finns säkert 5-7 lag i allsvenskan som har en svans av skit som ligger bakom det mesta av bråken.

En fundering jag haft idag är den att vad gör sponsorerna? Vad är det som gör att Åbro vill synas på AIKs matchtröjor? Vad är det som gör att Prioritet Finans vill synas på IFK Göteborgs tröjor? Pengar är ett oerhört starkt medel i att driva föreningar och intresseorganisationer åt ett specifikt håll. Om de allsvenska klubbarnas huvudsponsorer + Svenska Spel (som pumpar in ca 1 miljard i svensk idrott) sätter ned foten och drar sig ur, kommer det att bli effekter.

Idag, på Friends Arena, då det skulle manifesteras MOT våldet tänder IFK-klacken bengaliska eldar som kickar igång brandlarmet och matchen avbryts. Det kastas in föremål på planen och knallskott skjuts av + en supporter stormar planen. Nyheter kablas även ut att en nioårig pojke skadats av en kastande bengal. Detta dagen efter ett dödsfall då en supporter slogs ihjäl. Detta dagen efter då AIK och Änglarna skulle ta avstånd från våldet. Bra jobbat puckon.

Jag har sett en allsvensk match på Örjans Vall i Halmstad i mitten av 80-talet. That’s it. Jag garanterar er att det var min sista match. Allsvenskan ska inte få mina pengar och min uppmärksamhet och det vore intressant att se om fler tänkta besökare bojkottade ligan för att se vad klubbarna skulle göra. Åter vill jag påstå att det är det pengarna som styr och så länge publiken kommer och sponsorerna finns, kommer inget att hända som ändrar på detta i någon större utsträckning.

Slutligen en sista kommentar om domarna. Jag dömer ju själv och har dömt på elitnivå, om än bara i innebandy. De har inte en lätt uppgift idag. Dagens huvuddomare på Friends, Stefan Johannesson: ”– Jag hade ingen bra känsla över huvud taget inför att gå ut och döma den här matchen, med tanke på det som hände i går. Sen känner jag mig inte rädd, jag är ju inne på mitten av planen, det är mina assisterande domare som utsätts för saker och ting.”

Starkt av dem att genomföra matchen. Kanske domarbasen ska kalla hem sina domare då säkerheten inte kan garanteras? Ett ytterligare instrument i att sätta press och säga ifrån….

Med doft av ilska //Ö

2 tankar kring ”Våldet segrar? – Vad gör sponsorerna och du?

 1. Pereric Öberg

  Håller med i allt!
  Dock finns bevis för din närvaro på allsvensk fotboll på 2000-talets början! Då på flera matcher! Minst en, iförd hjälm och slåendes på trummor. ESK spelade i allsvenskan och jag har vittnen som kan intyga fakta! Var själv med…
  Så tänk på din politiska karriär! Kolla upp liken i garderoben! Sanningen Johan… Den kommer alltid fram…

  1. Johan Öberg Inläggsförfattare

   Glömde Enköpings sejour i allsvenskan och då erkänner jag att Råsunda besöktes på premiären då AIK fick besök av Enköpingshuliganerna….

Kommentarer är stängda.