Valupptakt utan riktigt intresse….

I helgen var det valupptakt inför det ”iskalla” EU-valet. Förra valet hade Sverige ett valdeltagande på knappa 50%. Inte ens hälften av de röstberättigade tog sig till valurnorna för att påverka EU-politiken!

Skäms på er som inte gjorde det….

Jag vet, i en demokrati är det fritt att avstå, men ta inte demokratin för given. Vi ser mörka moln och nazistvindar dra in över Europa och för varje soffliggare får dessa partier större utrymme. Att inte rösta blir en indirekt röst på något du säkerligen inte vill ha!

Centern debatterade med/mot Miljöpartiet på Stora Torget i Enköping inför nästan ”tomma läktare” och Moderaterna kickade en stund senare igång EU-valet med Anna Kinberg Batra, gruppledare för (M) i riksdagen. Ett toppnamn med andra ord, vilket borde locka intresserade åhörare. Dock var det även här i stort sett tomma läktare. Jag uppskattar åhörarantalet till 20-25 personer + Moderata valarbetare.
image (foto: Enköpings-Posten, A Forngren)

Jag tycker Europafrågorna är ganska ointressanta och det känns som om fiskepolitik, miljö- och jordbruksstöd inte är något som engagerar den enskilde medborgaren så värt mycket. Dock är det ju så att beslut som tas i Bryssel påverkar vår vardag och här har media och politiker en diger uppgift i att förklara VAD det är i Bryssel som är viktigt. Plånboksfrågor, utbildning och arbete är i mina ögon tre områden jag skulle vilja höra mer om och hur våra folkvalda i Bryssel kan påverka och förändra.

Kanske vore en paneldebatt i t.ex. Kompassen eller aulan i WGY med våra politiker en lösning som skulle locka större publik? En debatt, som leds av en bra moderator, där vi får förklarat mer i detalj om hur beslut i Bryssel kan påverka oss Enköpingsbor.

Enköping är i en unik situation. Vi har ju en infödd Enköpingsbo som idag är Europaparlamentariker. Unge Fjellner representerar (M), men partitillhörighet är inte lika viktigt, då allianser bildas över traditionella block i Europaparlamentet för att nå beslut som gynnar oss uppe i norra Europa. Vi har bl.a. sett M + MP i gemensam sak i fiskefrågan.

Oavsett vad du anser om EU och dess politik uppmanar jag dig att rösta. Rösta klokt och varje röst på ett av våra etablerade partier gör det svårare för de mörka krafterna påverka viktiga beslut som rör vår vardag. Jag vill inte se ett Europa drivas in i en period vi såg under 1930-talet då folket i Italien, Tyskland och Spanien valde diktaturer som sedan avskaffade demokratin samt mördade och terroriserade oliktänkande.

Med doft av frihet och fred //Ö

3 tankar kring ”Valupptakt utan riktigt intresse….

 1. Amanda

  Jag tror kanske att man måste göra mer ”reklam” när det händer sådana här saker. Jag hade gärna gått och sett det, men har missat det helt.. :/

  Håller jag med dig fullständigt med det här om intresse och att man MÅSTE rösta, om inte för att inte låta främlingsfientliga partier komma in överallt! Hua! 🙂

 2. Percy Westerlund

  Du har naturligtvis rätt i att vi behöver övertala fler att rösta i EU-valet och att det borde hållas en offentlig debatt i Enköping för att belysa kopplingen mellan EU och våra vardagsfrågor. Vi behöver också belysa vilka skillnaderna är mellan partiernas uppfattningar i fråga om EU. På vårt initiativ har också E-P (Bengt Johansson) accepterat att moderera en sådan debatt och skriva om den. Vi har ett förberedande möte i veckan med intresserade partier. Debatten blir av om övriga partier är intresserade (åtminstone de flesta av dem).

  Hälsningar,
  Percy Westerlund (M)
  Ordförande

Kommentarer är stängda.