Vapen till Saudiarabien eller ej…..

Statsminister Löfven har åter (för vilken gång i ordningen sedan valet?) hamnat i kris och bryderi. Det handelsavtal Sverige har med Saudiarabien är under luppen. KZINE-regeringskris Sverige har ett handelsavtal med Saudierna och det rullar på i femårsintervaller och förnyas per automatik i ytterligare fem år, såvida regeringen inte säger upp avtalet i maj 2015.

MP och delar av hans eget parti vill bryta samarbetet, med anledning av att några hundra miljoner av Sveriges 10-12 MDR’s årliga export dit är vapenrelaterat. Löfven har motsatt åsikt och har en hel del sossar bakom sig. Anledningen till att förnya avtalet är att 10-12 MDR’s export motsvarar en hel del arbetstillfällen på hemmaplan och som gammal fackpamp har han svårt att se metallare bli friställda pga beslut som han själv skriver under.

Handelsavtalet är större än det som faktiskt skeppas till Saudi, för många länder i arabvärlden tar rygg på vad Saudierna gör, så om Sverige skulle bryta detta, ligger stora summor i potten. Notera att här är det inte bara vapenindustrin som står på spel, utan hela Sveriges exportindustri till hela regionen riskerar att drabbas. Lastbilar, läkemedel, telefonsystem, skog och stål. En himla massa jobb och exportinkomster för det exportberoende Sverige.

I andra ringhörnan har vi de rabiata MP, med Fridolin och manshataren Romson i spetsen. De är ju mot all typ av militärt försvar och följdaktligen emot all militär export. Vapenexport Med Sveriges bantade försvarsbudget har våra inhemska vapentillverkare en omöjlig uppgift att utveckla system och få lönsamhet bara genom att sälja till Försvarsmakten. De tvingas utomlands för att överleva och Sverige har alltid haft en ambition att utveckla egna vapensystem, i alliansfrihetens namn, för att vara militärt oberoende.

Problemet är Saudiarabien och det politiska systemet, dvs brist på demokrati och respekt för att följa de mänskliga rättigheterna. Piskrapp, halshuggning och kvinnornas utsatthet är kritiserat. Därför ska vi inte sälja vapen till dem och på köpet riskera en förlorad affär i en hel region. Sveriges anseende som pålitlig handelspartner kan även komma på tal utanför den arabiska regionen och det kan ligga oss till last då t.ex. JAS ska förhandlas i resten av världen.

Löfven har en svår nöt att knäcka här. En förlängning av handelsavtalet skulle göra MP rejält förbannade eftersom de redan fått ge vika i några av sina hjärtefrågor under vintern. MP kommer inte att kasta in handduken i denna fråga, det törs jag sätta en pint Guinness på. Därmed har vi en regeringskris om Löfven står på sig och förlänger avtalet.

Hur stark blir Löfven gentemot sina arbetarsöner på svetsargolvet om han skrotar avtalet och gör några tusen metallare arbetslösa? Han blir en svikare, en som inte tar arbetaren i försvar.

Hur slutar det då?

Han är så pass maktkåt att han kör över sina gräsrötter och kommer inte att vända MP ryggen den här gången. Vi kommer alltså att få en försvarindustri som tappar order och utvecklingspotential. Vi kommer att få se Scania leverera färre lastbilar, Ericsson noll telefonisystem och LKABs stål hamnar på lagerhyllorna i Luleå. Allt medan tusental arbetare varslas och får leva på en höjd A-kassa…som du och jag får betala genom höjda skatter.

Med doft av käbbel //Öberg