Politik

Vice talmannen Söder (SD) i blåsväder….

15 december, 2014 1

Idag nås vi av kraftiga reaktioner på Björn Söders (SD) uttalanden i helgen. Han ska bl.a ha sagt att ”judar och samer inte är att betrakta som svenska om de inte assimiliseras”. Citatet taget från dagens DN, vilket även gäller bilden. image Björn Söder är inte bara en SD-politiker, partisekreterare och riksdagsman. Han är även riksdagens andre vice talman och därmed innehavare av en av de tyngsta posterna en folkvald politiker kan ha.

Vidare har riksdagsledamoten Dinamarca (V) i riksdagens talarstol brutit mot den goda seden att inte inleda sitt tal med ”Herr Talman”. Söder, som då satt som talman, påtalade detta varvid Dinamarca svarade ”Du är inte min talman”.

Nu kräver fler och fler Söders avgång. Orsaken torde vara klar.

Kan Söder avsättas om han vägrar avgå?… Nix!

Vår konstitution medger inget utrymme för att avsätta talmännen. De sitter alltså orubbat till nästa val, dvs mars 2015, och kan bara avgå på eget initiativ. Konstitutionen säger även att det är fritt för de vice talmännen att politiskt agitera utanför talmansstolen och de får även deltaga i riksdagens debatter, arbete och voteringar.

Söder har med andra ord inte brutit mot konstitutionen.

Vänsterpartiet är de som brummar värst i kön och kräver hans avgång. Att Dinamarca vägrar följa etiketten i riksdagen med att inte inleda med ”Herr Talman” anser jag vara ett övertramp som inte har med Söders politiska uttalanden att göra. Som sittande talman ska han agera utifrån talmansämbetet (vilket jag förstått att Söder gjort). Som politiker har han fortsatt sitt arbete i att agitera i enlighet med SDs skitiga agenda. Inget nytt under solen med andra ord. Dinamarca ska inte blanda ihop hans riksdagsarbete med talmansämbetet. Det är att blanda ihop korten…och det ganska rejält.

Ni bloggare vet var jag står gällande SD och deras politik. Jag tar INTE Söders uttalande om judar och samer i försvar. Jag tar inte SDs politik i försvar. Det vet ni.

Dock tar jag den parlamentariska ordningen i försvar. Vi har en demokrati och under hundratals år har vi byggt upp en process kring hur saker ska förhålla sig i kammaren. Talmansämbetet är en del av detta och Dinamarca (och de som kräver hans avgång) anser jag vara fel ute man angriper talmansämbetet, genom att säga att ”du är inte min talman” istället för att angripa Söder som riksdagsman och SD’s partisekreterare. Så länge han sköter talmansämbetet klanderfritt ska han inte angripas utifrån hans position som talman, som t.ex Dinamarca gjorde.

Skilj på sak och person, även om det i detta fall moraliskt bär emot…

Med doft av saklighet //Öberg

Det finns 1 kommentar

  • Tomas Joelsson skriver:

    Som du skriver, Björn Söder är en av Sveriges mäktigaste män. Att som vice talman uttrycka sig så ang judar och samer om det än så skulle vara en bråkdel som är sant gör att han inte är värdig titeln vice talman. Det tyckte jag redan när jag såg en bild av karln tillsammans med Franz Schönhuber. Han ska representera Sverige men ignorerar fullständigt det faktum att han även ska respektera våra grundlagar bl a regeringsformen. Det Dinamarca gör är givetvis fel, men det ligger lite i sakens natur att bryta mot regler, i viss mån, när man ska protestera mot något som är fel. Det gjorde även Rosa Parks. Måhända i en större fråga.
    Min personliga åsikt är att detta är en större fråga än att någon frångår det brukliga i att börja ett anförande med herr Talman.