VM har startat och domaren sågas…..

Så har fotbolls-VM startat med en för många väntad vinst för Brasilien. Jag tippade 2-1, så rätt tipstecken får jag vara nöjd med. image Mina reflektioner från matchen, VM, SVT och fotboll kommer här:

# Hur kan Hamrén ställa upp som expertkommentator för SVT och hur ska SVT framgent hantera Hamrén under kommande EM-kval? Känner att det blir svårt för SVT att hålla sin objektivitet här…

# Ingen brassestämning på läktaren tycker jag

# Domarna sågas redan efter första matchen. Inte konstigt och inte lätt att vara ensam domare som ska hantera 22 spelare, lika många TV kameror och fullsatta läktare. Expertkommentatorerna kan i slowmotion dissikera domarens felaktiga beslut, såklart. Vi har 4 domare till matchen. 75% står utanför sidlinjen och viftar med flaggor och skriker i headset. Passade 40-talets fotboll och tempo, men 2014 måste FIFA släppa in de två assisterande domarna på planen. De kan fortfarande hantera offside (se på isbandy där de har 3 huvuddomare) och vara närmare spelet och förhindra antalet felaktiga domslut.

# Skador kan enkelt minimeras genom att en ”skadad” spelare måste vara utanför spelet i 10 minuter om domaren blåst för skada. Mina vänner, jag lovar att konsumtionen av kylsprej minimeras med sådan regel! Idag rullar de 3 varv, tar sig för smalbenet (trots att de har skydd där), får kylsprej, haltar till sidlinjen och så fort domaren flöjtar igång vill spelaren in! Men håll stackarn utanför i 10 minuter enligt mitt förslag…

# Matchtiden…. Kör 2 x 30 minuter effektiv speltid och matchen är slut när tiden är uppnådd. Det funkar i alla andra sporter, tro mig! Stanna klockan vid fasta situationer såsom frispark, inkast, inspark/utspark, byten och skador. Då vet alla när matchen är slut och inte bara domaren som idag samt att maskningar som skador, byten, målvakten som segar med insparkar m.m. försvinner.

# Att se en domare spreja gräsmattan för att välbetalda spelare inte känner till rätt avstånd vid frispark är dagens patetiska misslyckande. Dra gult kort om spelare underlåter att inta rätt position. Och då menar jag dra gult kort och inte diskutera med muren som det görs i dagens fotboll.

# Målvakten måste sluta att betraktas som helig. Går en anfallare och målvakten upp i en 50/50-duell och båda faller, får målvakten frispark i 99 fall av 100. Det måste upphöra.

För övrigt ser jag fram emot VM och jag gillar att se på fotboll i stora mästerskap. Tro inte att jag är en fotbollshatare. Jag vill bara se fotbollen anpassa sig till dagens media, dagens publik och det snabba och tekniska spel som vi ser och njuter av. FIFA lever tyvärr inte i nuet utan klamrar sig fast vid gammalt tänk, vilket skadar fotbollen oerhört.

För övrigt tippar jag Brassarna som världsmästare då de slår Argentina i finalen. Tyskland vinner bronset mot Spanien i match om 3:e och Neymar vinner skytteligan.

Med doft av gräs //Ö