VM i Falun är en dyr historia….för faluborna…

Om några dagar börjar skid-VM i Falun. Ett jätteevenemang som sätter Sverige och Falun på den internationella skidkartan.

VM skulle ha kostat kommunen 80 miljoner kronor i nyinvesteringar, men slutnotan för skattebetalarna blir tre gånger så dyr. I 30 år kommer kommunen amortera på skulderna i form av räntor och ökade kostnader för drift och undehåll. – ”Jag tycker att det är värt det, säger S-kommunalrådet Jonny Gahnshag”.

Tacka tusan för att han tycker det, för det är ju inte hans pengar som rullar.

Samtidigt som kommunen plöjer ned 250 miljoner(!) i ett skid-VM får hockeyklubben, Falu IF, träna på uterinken eftersom det är kraftiga mögelangrepp inne i ishallen och spel- och träningsförbud råder. Falu IF får inte ens spela sina hemmamatcher i Falun, utan förvisas till Långshyttan.

Klubben har ca 300 aktiva och att bedriva den verksamheten på en uterink är skrattretande och ett hån mot hockeyn. Bara några stenkast från hockeyhallen står två nya hoppbackar som för 164 miljoner(!) byggts om till VM-standard. Efter VM är det en handfull backhoppare som ska träna i dessa backar samtidigt som 300 hockeyspelare trängs på en uterink.

Åter ser vi en kommun som med skattemedel plöjer ned miljoner i något som aldrig kan räknas hem. Skolor, lokala idrotten, äldrevården och kulturen skulle ha betydligt större nytta av dessa pengar. Kommunens invånare skulle få större nytta av 250 miljoner investerat i den ordinarie verksamheten än ett skid-VM i 14 dagar.

Ingen i Faluns kommunhus kan presentera en kalkyl som visar på ett överskott och därmed är hela projektet en lek med kommuninvånarnas pengar, för ingenstans i kommunlallagen står det att kommuner ska stå som finansiell risktagare i stora internationella idrottsevenemang. Att kommuninvånarna inte protesterat mer kring att ta hem detta evenemang till Falun är i mina ögon märkligt. Eller så är de villiga att ta kostnaden?

En sak är dock säker. Jag är glad över att inte vara skattebetalare i Falun.

Med doft av bakhalt //Öberg

4 tankar kring ”VM i Falun är en dyr historia….för faluborna…

  1. Magnus Funk

    Kanske är det så enkelt att många falubor inte håller med dig och andra utan tvärtom tror att detta ger något bra till Falun som stad.

    1. Johan Öberg Inläggsförfattare

      Magnus. Så kan det vara såklart. Jag anser dock att en hoppbacke för 150 miljoner som efter VM nyttjas av en handfull hoppare är en kapitaförstöring av gigantiska mått, samtidigt som t.ex hockeyn inte ens har tak över huvudet… Kommuner ska inte lägga skattemedel på sådana saker, utan ägna sig åt kärnverksamheten. Näringslivet får lösa finansieringen av ett skid-VM…

Kommentarer är stängda.